|  Mladina 49  |  Politika

Kaj pravi Uroš Rotnik?

Bivšega direktorja TEŠ Uroša Rotnika smo prosili za izjavo. Poslal nam je komentar, ki ga objavljamo »necenzuriranega«.

/media/www/slike.old/mladina/bosnateokvirrotnik_bkimg_0357.jpg

© Borut Krajnc

»Že nekaj časa sledim v Mladini negativno propagando glede investicije TEŠ 6. Več kot jasno mi je, čigavo glasilo je ta časopis. Vseeno pa se mi zdi korektno do bralcev Mladine, da se lahko soočijo z drugo platjo prikazovanja TEŠ 6. TEŠ 6 nikakor ni primerljiv s projektom EFT v Stanarih, kot avtor opisuje 'bosanski TEŠ'. Poznam ta projekt in imel sem nekajkrat možnost se pogovarjati z akterji za blok v Stanarih. Gostili smo jih tudi v Šoštanju in jim odkrito pojasnjevali naše izkušnje glede celotnega poteka investicije TEŠ 6. Projekta nista primerljiva med sabo, ne po stopnji razvitosti projekta, ne po vlogi elektrarne v energetskem prostoru, ne po načinu hlajenja, ne po lastnosti premoga, ne po načinu financiranja, ne po ekoloških zahtevah in še vrsto ostalih razlik vsebujeta projekta. Največje zavajanje bralcev pa je, da so v Stanarih uporabljali tuje eksperte, v Sloveniji pa le podjetje CEE. To je zelo nizkotno zavajanje bralcev Mladine. Pri projektu TEŠ 6 je sodelovalo preko 20 zelo eminentnih slovenskih podjetij. Vedno je bilo v različnih fazah projekta vključeno tisto podjetje, za katerega še danes menimo, da je najbolj kompetentno za določeno področje. Pri TEŠ 6 je v preteklosti tudi sodelovala vrsta strokovnjakov in profesorjev iz ljubljanske in mariborske univerze. Žal sedaj opažamo, da so malce zadržani, saj so v primeru njihovega angažiranja pri TEŠ 6 zapisani v slabi luči pri tistemu, ki se potem lahko poigrava z 'usodo' njihovega proračuna in delitvijo centrov odličnosti. Poleg celotnega slovenskega znanja pa se v TEŠ konzultiramo z tujimi strokovnimi inštitucijami. Ta praksa velja že celotno obdobje delovanja TEŠ, veljala je pri prvih zasnovah TEŠ 6, velja še danes in želim si, da bi tako bilo tudi v prihodnosti. Sam potek TEŠ 6 je očitno le pri določenih zapisan v negativi. Realnost je povsem drugačna. Dokaz za to je opravljen skrbni pregledi finančnih inštitucij in njihove odločitve oz. apeli, naj se TEŠ 6 izpelje v najkrajšem možnem času. Zakaj je temu tako zelo dobro vedo banke. Želim si, da bodo to dojeli tudi tisti, ki skrbijo za slovensko znanost in napredne tehnologije. Težko dojamem, da so potrebna v energetiki tuja nevtralna mnenja in analize. Kot da slovenska pamet in znanje nič ne veljata! Jst menim drugače in verjamem v strokovnost in sposobnost slovenske stroke.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.