Marjan Horvat

 |  Mladina 51  |  Politika

Premier Thaci, šef mafije

Je res vodja kriminalne mreže, ki se ukvarja s tihotapljenjem orožja, narkotikov in človeških organov?

Ko je v začetku prejšnjega tedna dosedanji premier Kosova Hashim Thaci in predsednik Demokratične stranke Kosova oznanil javnosti, da je njegova stranka zmagovalka na prvih parlamentarnih volitvah, ga je Dick Marty, posebni poročevalec v odboru za pravna vprašanja in človekove pravice Sveta Evrope, obtožil, da je dreniška skupina pripadnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki ji je poveljeval Thaci, leta 1999 organizirala ugrabljanje ljudi, predvsem Srbe, Rome in Albance, jih pobijala in njihove organe po dobro organizirani kriminalni mreži prodajala po svetu. Martyjevo poročilo je mnoge šokiralo, dan pred njegovim nastopom pa je povzetke poročila objavil britanski Guardian. V njem Thacija imenujejo šefa kosovske mafije, ki se ukvarja z ilegalno trgovino orožja, mamil in človeških organov po vzhodni Evropi. Thacijeva dreniška skupina OVK naj bi bila skrbela za organizacijo tajnih zaporov, iz katerih so njeni pripadniki nato zapornike odpeljali v improvizirane »bolnišnice« severno od Tirane, kjer so jih ubijali, zdravniki pa odvzemali organe. Za to početje je vedela tudi Carla Del Ponte, vendar ni sprožila preiskave.
Za zdaj še ni znano, koliko ljudi je bilo tako ubitih. Sodni zdravnik Jose Pablo Baraybar iz Peruja, ki je delal za UNMIK, najvišjo oblast OZN na Kosovu, je te dni izjavil, da so nemški policisti na Kosovu leta 1999 zbrali okoli 400 primerkov DNK domnevno pogrešanih ljudi, vendar so jih leta 2002 uničili, kar jim je dovolilo haaško sodišče. Po njegovem bi takrat lahko začeli tudi preiskavo o 470 ljudeh, večinoma Srbov, ki so bili pogrešani še pred prihodom KFOR-ja, mednarodnih sil na Kosovo. Ker je bil Baraybar med letoma 2002 in 2007 vodja biroja za iskanje izginulih in sodno medicino pri UNMIK-u na Kosovu, je med prvimi zvedel za trgovino z organi pobitih ujetnikov OVK-ja. »Ko sem leta 2002 prišel na Kosovo, so o tem že obstajale informacije, dva meseca kasneje pa nam je vir zatrdil, da na oni strani kosovsko- albanske meje obstaja t. i. rumena hiša. Dosje je bil sestavljen iz osmih pričevanj ljudi, ki se med seboj niso poznali, a so prevažali zapornike do meje ali do same rumene hiše,« je pojasnil. Preiskovalci takrat teh zločinov ne bi mogli preiskati, zato ker so se zgodili zunaj Kosova. Baraybar je tudi sam »zasebno« obiskal »rumeno hišo« v spremstvu sedanjega albanskega ministra za javna dela Lulzima Bashe, ki je bil takrat njegov prevajalec. Očitno pa se za preiskavo ni zanimalo ne haaško sodišče in prav tako ne ameriški predstavnik v Prištini, pa čeprav je bilo dovolj indicev, saj so ob obisku »rumene hiše« našli »vreče z zdravili, mišične relaksante, medicinske igle in celo eno opremo za transfuzijo krvi«.
Vse to so nato izročili haaškemu sodišču, vendar so takoj potem, ko se je pred haaškim sodiščem začela preiskava proti Ramushu Haradinaju, nekdanjemu poveljniku OVK-ja, in njegovim pomočnikom, na terenu »izginile vse priče« pravi Baraybar.
Marty je tako ponovno »odkril« grdo dogajanje na Kosovu, kar je seveda povzročilo veliko ogorčenje kosovske politike. Za mlado kosovsko državo bo Thaci, čeprav zmagovalec na volitvah, breme, ne pa rešitev. Obeta si prijateljstvo z ZDA, za evropsko politično srenjo pa to ne bo dovolj, da bi ga sprejela v svoj krog. Pa tudi Kosova ne, dokler ne razčisti, tako kot druge balkanske države, s svojimi zločinci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.