Tjaša Zajc

 |  Mladina 51

Nerazumno in nesprejemljivo!

Zavarovati se je mogoče tudi pred stroški ponovnega opravljanja vozniškega izpita

Neupravičena vožnja skozi rumeno luč je kazniva

Neupravičena vožnja skozi rumeno luč je kazniva
© Borut Peterlin

Zakon o varnosti cestnega prometa bodo kmalu povsem zamenjali zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o cestah, zakon o voznikih in zakon o motornih vozilih. Nova zakonodaja si prizadeva za večjo varnost in nadzor v prometu; to naj bi zagotovile tudi strožje kazni. Marsikdo utegne zato hitreje doseči 18 kazenskih točk, ki pomenijo izgubo vozniškega dovoljenja in veliko stroškov, povezanih s ponovnim opravljanjem vozniškega izpita.
Ni pa nujno, da je s tem veliko stroškov. Zavarovalnica Maribor že pet let ponuja zavarovanje »Brez točk«, krije pa stroške ponovnega opravljanja izpita. A ne, če voznik preveč kazenskih točk zbere zaradi vožnje pod vplivom alkohola, mamil, psihoaktivnih snovi in psihoaktivnih zdravil ali če ne upošteva policije.
Ali takšna ponudba sporoča, da kršitve zakona niso sporne. Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot, ki pomaga žrtvam prometnih nesreč, je razložil, da »v zavodu, pa tudi v naši organizaciji Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč obžalujemo takšno tržno logiko, ki za posameznika in tudi za celotno družbo pomeni coklo v prizadevanjih, ki nas vodijo k večji odgovornosti in boljši cestnoprometni varnosti. V življenjski stvarnosti, kjer se vsak dan srečuješ z bolečimi posledicami, ki jih po slovenskih cestah povzročijo hitrost, nepravilno prehitevanje, vožnja po napačni strani in podobno, je takšno ravnanje na ravni humanizma nerazumno in nesprejemljivo.«
V zavarovalnici pravijo, da povpraševanja po takšnem zavarovanju ni veliko. Ponudbe pa ne vidijo kot spodbujanje kršitev zakona. Dejavno sodelujejo tudi pri preventivnih akcijah za povečanje varnosti v prometu in osveščanje o pomenu varnosti in pravilnega obnašanja v prometu različnih starostnih skupin že od vrtca naprej, je pojasnila Natalija Postružnik iz službe za odnose z javnostmi te zavarovalnice.
Zanimivo, tudi v javni agenciji za varnost prometa, ki deluje na ministrstvu za promet, v ponudbi ne vidijo nič napačnega. Področni podsekretar Andrej Justinek pravi, da je taka odločitev poslovna in ne vpliva na namene prometne zakonodaje: »Namen zakona pri preseganju določenega števila kazenskih točk je dosežen - tak voznik ponovno opravlja vozniški izpit in si pridobi nove prometne izkušnje. Na kakšen način prizadeti voznik pridobi sredstva za opravljanje vozniškega izpita, pa je njegova stvar.«
A vendar gre za širše vprašanje. Za večji uspeh pri zagotavljanju varnosti na cesti je ključno, da sleherni izmed nas razume pojem odgovornosti, poudarja predsednik Zavoda Varna pot. »Odgovornost vpliva na spremembo stališč in ravnanj, predvsem v odnosu do drugih udeležencev v prometu, in zavarovalnice imajo z različnimi oblikami zavarovanj zelo pomembno vlogo pri t. i. ustvarjanju družbenega razumevanja in odnosa do odgovornosti,« je kritičen Štaba.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.