Borut Mekina

 |  Mladina 51

Nadomestna mati

Zrežirani uspehi demokratizacije

Ministrica in njeni vojaki

Ministrica in njeni vojaki
© Aleš Sila / MORS

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je veseli december izkoristila za obisk pripadnikov Slovenske vojske v Afganistanu, ki delujejo na območju Herata in Šindanda. Slovenski odposlanci, poleg Jelušičeve sta vojake obiskala še člana parlamentarnega odbora za obrambo Jožef Jerovšek in Bogdan Čepič, so k vojakom prišli kot nadomestna družina. Kakor je dejala ministrica, so jih v božično-novoletnem času v Afganistanu obiskali zato, ker »oni z domačimi ne morejo biti doma«. In kot se spodobi za pravi družinski obisk, so jim prinesli tudi darila, primerna za Prekmurce enako kot za Primorce: kraški pršut in potico (ne peticijo, potico!).
V pogovorih z afganistanskimi predstavniki, pa tudi z glavnim poveljnikom mednarodnih sil v Afganistanu (Isaf), ameriškim generalom Davidom Petraeusom, je ministrica poudarila pozitiven odnos vlade do vojakov in afganistanske misije, opazila pa je tudi napredek na vseh področjih. Na vojaškem, pri rekrutiranju bodočih afganistanskih vojakov, pri kakovosti usposobljenosti vojakov in policistov, pa tudi pri opismenjevanju rekrutov. S tem ko jih slovenski inštruktorji šolajo v bojevanju, jih tudi izobražujejo in opismenjujejo - je poudarila ministrica. Dajejo jim torej kulturni kapital, ki ga sicer ne bi mogli dobiti.
Je pa obisk obrambno ministrico tudi osebnostno pretresel. Ne morebiti zaradi civilnih žrtev vojne, o čemer je pred meseci poročal WikiLeaks, ampak zaradi prevelike kritičnosti do vojakov. Dejala je, da so se ji zdaj »odprle oči«. V Sloveniji marsikdo misli, da ima Slovenska vojska, ta »večni krivec«, v rokah »čarobno palico«, državna delegacija pa je sedaj iz prve roke izvedela, kako k uspešnosti mednarodnih operacij prispevajo čisto vsi. Ne samo vojaki, ampak tudi policisti, uvoženi pravosodni uslužbenci, »živinorejci« in seveda civilni strokovnjaki. Poleg 90 vojakov ima Slovenija v Afganistanu kar dva civilna strokovnjaka. »Sedaj odgovornosti nihče ne sme več valiti na vojake,« je dejala ministrica.
S tem je Jelušičeva tudi prvič odgovorila na največje vprašanje, ki si ga v zvezi z afganistansko misijo postavljajo celo v delu njene koalicije: kaj Slovenska vojska počne v Afganistanu? Jasno, izobražujemo in opismenjujemo tamkajšnje prebivalstvo. S podobnimi ugotovitvami, češ da je talibanski upor poražen in da je mednarodna skupnost vse uspešnejša pri civilnih projektih v tej daljni deželi, so prejšnji mesec postregli tudi vsi pomembnejši ameriški predstavniki.
Vse kaže, da vojna v Afganistanu postaja prvi resnično uspešen projekt demokratizacije, torej bi ga veljalo uporabljati pogosteje ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.