Peter Petrovčič

 |  Mladina 2  |  Politika

Nepovezani ostajajo nevezani

Odpadniški poslanci sprejeli izhodišča za vrnitev v koalicijo

Najmanjša poslanska skupina

Najmanjša poslanska skupina
© Borut Krajnc

Par dni za tem, ko je začel Zares groziti predvsem Desusu, da bo koaliciji predlagal sodelovanje s poslansko skupino nepovezanih poslancev, so se nekdanji člani koalicijskih strank Franc Žnidaršič, Vili Rezman in Andrej Magajna dogovorili in uskladili poslovnik svoje poslanske skupine, ki omogoča sodelovanje s koalicijo.
Nepovezani poslanci so o svoji odločitvi javnost obvestili v sredo, dva dni prej, v ponedeljek, dogovora še ni bilo. V Studiu City na TV Slovenija je Žnidaršič sicer res ves čas ponavljal, da lahko »vplivaš na dogajanje, predlagaš, zahtevaš in soodločaš, le če si zraven«, v nasprotnem primeru pa ne. In strinjal se je tudi Rezman: »Ceno imajo tisti, ki imajo tudi možnost odločati. Posamezni nepovezani poslanec kaj posebej ne more odločati.« Magajna pa je, drugače, ugotavljal, da bi bilo »malo hecno, da bom po dveh mesecih ponovno v koaliciji, od katere sem se pravzaprav kritično distanciral«. Poleg tega se nikakor niso mogli zediniti o bistvu in vlogi svoje poslanske skupine. Za Magajno je ta odprta, »lahko se ji jutri kdo pridruži, tudi iz opozicijskih vrst«, zato tudi naj ne bi mogla imeti programa, »ali se vezati, bodisi na opozicijo ali koalicijo«. Za Rezmana vstopanje kogarkoli v njihovo poslansko skupino pač »ni sprejemljivo«, Žnidaršič pa sploh edino možnost za nepovezane poslance vidi v tem, da »za naslednje volitve ustanovijo novo stranko«, ali pa se vsaj združijo v njegovi stranki Dela in solidarnosti.
Novi poslovnik poslanske skupine nepovezanih poslancev pa je kompromis in sprejemljiv za vse tri. V njem so opredelili programske sorodnosti, ki jih družijo in so nekje v mejah koalicijskega sporazuma, ter postopek, če dobijo ponudbo za sodelovanje v koaliciji. V tem primeru se bodo o vstopu v koalicijo poskušali dogovoriti, poslovnik pa dopušča tudi možnost, da v koalicijo vstopijo le posamezni poslanci. Recimo Žnidaršič in Rezman da, Magajna pa ne ... Podobno velja tudi za glasovanje vseh treh v državnem zboru, navodil še naprej ne bo, vsak glasuje zase in po svoji vesti. Tudi morebitni pogovori o sodelovanju s koalicijo ne bodo nujno klasični, celo bolj verjetno se zdi dogovarjanje za podporo in sodelovanje na posameznih področjih oziroma pri projektih.
Zdaj je, kot pravijo, na potezi vlada oziroma koalicija. Čeprav je neprijeten položaj nepovezanih Rezman v ponedeljek ponazoril z besedami: »Koalicija nas takrat, kadar je treba pripraviti amandmaje ali sopodpisati, sploh ne išče. Pride nas pa vprašat po tem, ko so pripravljeni, ali jih bomo podprli ali ne,« pa bodo s koalicijo še naprej sodelovali, tudi če ne pride do ponudbe ali formaliziranega pristopa h koaliciji. Tudi sicer, pravijo nepovezani, se zdi ponudba s strani koalicije najbolj verjetna v primeru izstopa katere izmed koalicijskih strank. Pristopa h koaliciji pa sami s tem ne bodo pogojevali.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.