Širjenje osrednjega vojaškega vadišča

Država pravi, da vadišče zgolj ureja, civilna družba pa je zgrožena

Taktične vaje na Počku

Taktične vaje na Počku
© Borut Peterlin

Vlada se je očitno odločila, da bo gospodarstvo in s tem državo iz krize vendarle reševala tudi z vlaganjem v javno infrastrukturo. Ne, ne bo gradila šol ali vrtcev. Tudi ne bo poskrbela za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb v državni lasti ... Bo pa zato obnovila Osrednje vadišče Slovenske vojske v Postojni, bolj znano pod imenom »Poček«. Za to bo v prihodnjih letih namenila nekaj več kot 26 milijonov evrov.
Na ministrstvu za obrambo pravijo, da ne gre za širitev, pač pa zgolj za ureditev doslej prostorsko neurejenega poligona z državnim prostorskim načrtom. Urejeno stanje bo omogočilo tudi vlaganje v infrastrukturo, saj to doslej ni bilo mogoče. Vojaško vadišče na Počku se bo torej obnavljalo in posodabljalo, že samo izdelava projektne dokumentacije pa je stala milijon evrov. Najprej naj bi se posodabljala logistika, gradili naj bi prostore za vodenje in upravljanje vadišča. Sledila bo obnova prometne in komunikacijske infrastrukture in oskrbe z vodo. Obnavljala in gradila se bodo tudi strelišča, zrasla bo nova steza za brezpilotna letala, dolga 400 metrov, pa območje za odmetavanje vojaškega tovora. Povsem na novo se bo gradila vojaška infrastruktura za boj v naselju, torej novo montažno naselje za trening urbanega vojskovanja, ki bo stalo 7 milijonov evrov.
Vse, pravijo, bo v skladu z veljavnimi okoljskimi standardi in standardi za posege v prostor. A ministrstvu ne verjamejo vsi, tudi glede tega, ali gre za širitev ali zgolj ureditev vadišča, so mnenja različna. Razgrnitev načrta za ureditev vadišča je logično najbolj razburila lokalno prebivalstvo. Okoljevarstveniki iz društva Drobnovratnik, kar je sicer ime vrste hrošča, namero ministrstva vidijo kot »agresivno širitev vojaških dejavnosti«, ki naj bi potekala »za potrebe Nata«. Opozarjajo, da se vojaška prisotnost širi z dosedanjih okoli 3000 hektarov na 15.000 hektarov (skupaj z varnostnim območjem). Poleg tega še opozarjajo, da bo za kakršen koli poseg na zasebnih zemljiščih, vključenih v varnostno območje, treba pridobiti soglasje ministrstva za obrambo.
Med oporečniki je tudi nekdanji prvi mož Sove, sicer profesor in postojnski občinski svetnik dr. Iztok Podbregar, ki ministrstvu očita preveliko zaprtost vadišča za uporabo lokalne skupnosti ter širitev vadišča na nekatera turistična območja, predvsem na območje smučarskega središča Kalič in območje Paljških jezer. Poudarja še, da bi država zaradi širitve vadišča in povečevanja aktivnosti morala zvišati odškodnino, ki jo plačuje lastnikom zemljišč, vključenih v varnostno območje.
Na ministrstvu zbirajo pripombe lokalne skupnosti in zainteresirane javnosti. Pravijo, da bodo pripombe k prostorskemu načrtu skrbno preučili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.