Staš Zgonik

 |  Mladina 2

Križaničeva kriza

Poziv k razrešitvi zaradi ponavljajočih se nepravilnosti

Za zdaj še trdo v sedlu - minister Franc Križanič

Za zdaj še trdo v sedlu - minister Franc Križanič
© Borut Peterlin

Čeprav je računsko sodišče premiera Boruta Pahorja pozvalo k odstavitvi finančnega ministra Franca Križaniča na podlagi porevizijskega poročila o prodaji državnega deleža v Splošni plovbi, so razlogi za tako radikalno potezo precej obsežnejši. Po besedah predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa »gre za ponavljajoče se nesmotrnosti in nepravilnosti, za katere smo v preteklosti od ministrstva za finance že zahtevali izvedbo popravljalnih ukrepov, pa jih ministrstvo ni izvajalo in ni upoštevalo naših opozoril«.
Najbolj žgoča težava je ureditev izkazovanja poslov, ki jih javna podjetja izvajajo za račun države, v državnih bilancah. Če država (ali občina) nekemu javnemu podjetju naroči izvajanje nekega posla, na primer izplačilo odškodnin ali gradnjo infrastrukture, potem bi morala po mnenju računskega sodišča zgrajeno infrastrukturo in finančne obveznosti, ki iz nje izhajajo, izkazovati v svojih bilancah. Kot poudarja Šoltes, so že pri reviziji gradnje avtocest opozarjali, da »Slovenija v svojih bilancah že leta 2007 ni izkazovala več kot 5 milijard evrov vrednosti zgrajenih avtocest, ki jih je Dars gradil v imenu in za račun države, prav tako pa ni izkazovala več kot 2,4 milijarde evrov dolgov iz posojil, ki jih je Dars najel za gradnjo avtocest«. Po njegovih besedah veljavna ureditev omogoča nerealno izkazovanje dejanske zadolženosti države in občin, pa tudi neustrezno izkazovanje dohodkov in odhodkov državnega proračuna. Samo če vzamemo za primer Sod, bi ustrezno upoštevanje poslov, ki jih opravlja za državo, v prihodnjih treh letih proračunski primanjkljaj povečalo za 48, javni dolg pa za 150 milijonov evrov. Če bi zraven upoštevali še večmilijardne obveznosti Darsa, bi bilo stanje naših javnih financ še precej bolj skrb zbujajoče. Skratka, v času, ko se država vedno bolj zadolžuje, bi morali vsaj jasno povedati, koliko dejansko znašajo že naše dosedanje obveznosti.
Na finančnem ministrstvu se jim zdi poziv računskega sodišča nenavaden, saj menda »temelji na prodaji Splošne plovbe v mandatu prejšnje vlade, po zakonih, ki so veljali pod prejšnjo vlado«. Minister Križanič je nad potezo presenečen, saj so na ministrstvu »šli izrazito nasproti« njihovim željam. Kot poudarjajo, so se že lotili potrebnih sprememb zakonodaje za poenotenje pravil za izvajanje agentskih poslov, torej poslov za račun države, vendar v času, ki jim ga je dalo na voljo računsko sodišče, »ni mogoče brez vsebinsko in časovno zahtevnega postopka spremembe zakonodaje ter tehtnega premisleka o konkretnih posledicah za državni proračun, javni dolg in proračunski primanjkljaj urediti vseh odnosov, ki so se razvijali dobro desetletje«.
Premier Pahor se mora o Križaničevi usodi odločiti v 15 dneh. Do srede je dal ministru čas za pripravo pojasnil. Križanič je prepričan, da bo zadeve zadovoljivo pojasnil in da premier ne bo predlagal njegove razrešitve, tako kot jo je pred enim letom za okoljskega ministra Karla Erjavca zaradi »kant za smeti«. Sam pa ne namerava odstopiti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.