Tjaša Zajc

 |  Mladina 4

Naredi zemljana

Kaj dati v lonec, da bo na svet prišel nov prebivalec?

/media/www/slike.old/mladina/mzemljan.jpg

Na spletu je mogoče najti veliko različnih iger za otroke. Nekatere so del tržnega komuniciranja različnih industrij, druge so namenjene izključno zabavi, spet tretje pa imajo še izobraževalno vlogo.
Tako na spletni strani založbe DZS najdemo Vedeževo e-okolje 1, 2, 3 - zbirko e-gradiva za otroke iz prvega, drugega in tretjega razreda, namenjeno spoznavanju okolja. Vsaka stopnja je razdeljena na več poglavij in ta interaktivno tudi izobražujejo. V sklopu za tretji razred v poglavju Jaz in narava najdemo zanimivo in poučno igro Štorklja da ali ne.
Pred nami se pojavijo tri police, na katere so postavljeni različne živali in ljudje različnih ras in starosti. Majhna deklica pa stoji ob velikem loncu in sprašuje: »Kaj dati v lonec, da bo na svet prišel nov prebivalec?« V resničnem življenju so nekatere povezave kočljive, tu pa lahko otroci preprosto kombinirajo živali z ljudmi in otroke z odraslimi. In se pri tem učijo. Če damo v lonec babico in dedka, nas deklica obvesti: »Tvoja izbranka je, žal, prestara, da bi lahko imela otroke.« Kombinacija kužka in psičke »na svet sicer prinese novo žival, a to ni človek«. Največ kombinacij novega zemljana seveda ne prinese. Če v lonec postavimo dojenčico in odraslega moškega ali dojenčka in odraslo žensko, recimo dobimo odgovor: »Eden izmed tvojih izbrancev še ni dovolj star, da bi imel potomce.« Iz kombinacije živali in človeka katere koli starosti, spola ali rase nastane obvestilo: »Škoda, nič ne bo nastalo iz tega. Poskusi znova!« Nič ne nastane niti iz kombinacije dveh žensk ali dveh moških.
A da ne ostanemo le pri neuspešnih poskusih ustvarjanja novih prebivalcev Zemlje. Odrasel moški in ženska prineseta zmagovalen odgovor. In otroci se naučijo: »Na svet je prišel nov prebivalec. Bravo, ti pa veš, kako se delajo otroci!« No ja, v loncu verjetno ne najudobneje ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.