Jure Erznožnik

27. 1. 2011  |  Mladina 4

Pljučni rak zaradi cvrtja v voku

Hlapi rastlinskih olj pomenijo večje tveganje kot hlapi živalskih maščob, najnevarnejše pa naj bi bilo neustrezno odzračevanje in vsakodnevno kuhanje, ki so jima izpostavljene Kitajke

Nekateri raziskovalci so na Kitajskem že ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja zaznali razmeroma visoko stopnjo obolevanja žensk za pljučnim rakom, a so jo sprva pripisovali izključno onesnaženosti ozračja z industrijskimi plini in trdimi delci ter kajenju. Toda Judy L. Mumford, ki je v devetdesetih letih raziskovala vplive okolja in načina življenja na zdravje prebivalcev okrožja Xuan Wei v kitajski provinci Junan, kjer zraka nista onesnaževala promet in težka industrija, je ugotovila, da je smrt zaradi pljučnega raka v teh krajih najpogostejša na Kitajskem zato, ker prebivalci za kurjavo in za kuhanje uporabljajo lignit slabe kakovosti, katerega dim se še dolgo zadržuje pod stropom in ga vdihava vsa družina. Številni moški poleg tega še kadijo.
Skupina kitajskih znanstvenikov pa je na podlagi podatka, da je pljučni rak glavni vzrok smrti med vsemi rakavimi obolenji pri tajvanskih ženskah na Kitajskem, pa tudi pri Kitajkah drugod po svetu, denimo v Združenih državah, Avstraliji ali na Japonskem, menila, da zgolj vdihavanje saj in cigaretnega dima ne more biti vzrok za takšno epidemično razširjenost te bolezni, saj mnoge ne živijo v zakajenih prostorih in jih večina sploh ne kadi. Proučevati so začeli druge možne vzroke in se dokopali do ugotovitve, da raka povzročajo velike količine oljnih hlapov, ki se sproščajo pri tradicionalnih kitajskih načinih priprave hrane v voku. Pri ženskah, vključenih v raziskavo, so ugotovili, da so pogosteje zbolevale tiste, ki so kuhale trikrat na dan, ki v kuhinjah niso imele oken ali dimnikov, ter tiste, ki so olje v voku tako močno segrele, da se iz njega sploh ni več kadilo in se je, ko so vanj vrgle meso in zelenjavo, pojavilo močno draženje oči. Pomembno vlogo naj bi prav tako igrala zamenjava maščob živalskega izvora z rastlinskimi, za katero se zaradi nižje vsebnosti holesterola po letu 1950 odločajo tudi Kitajci. Hlapi rastlinskih olj med drugim vsebujejo rakotvorna benzen in formaldehid, večjega tveganja pa niso zaznali le med azijskimi kuharji, temveč tudi med kuharji v zahodnih državah, kadar ti niso uporabljali učinkovitega odzračevanja. Kitajke so tako tudi v zahodnem svetu bolj izpostavljene tveganju, saj obroke za družino po tradiciji pripravljajo vsak dan.
Raziskovalci se zdaj ukvarjajo še z vprašanjem, zakaj se umrljivost žensk za pljučnim rakom ni začela zmanjševati, odkar je vse več kitajskih domov opremljenih s kuhinjskimi napami; očitno niso nameščene dovolj nizko ali pa so neučinkovite.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 3,7 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

  • Tedenski zakup ogleda člankov
    3,7 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

  • Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 14 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.