Borut Mekina

 |  Mladina 4

Zver bo zverina

SDS podpira madžarski absolutizem

Protest proti madžarski vladi

Protest proti madžarski vladi
© Borut Krajnc

Zaradi razmer na Madžarskem je zaskrbljena tako rekoč vsa Evropa, ne glede na politično barvo. Leve in desne politike skrbi prevelika moč, ki si jo na Madžarskem jemlje desna vlada pod vodstvom premiera Viktorja Orbana, ko z množico reform omejuje pristojnosti institucij, namenjenih nadzoru nad oblastjo, od ustavnega sodišča naprej. Ost mednarodne kritike je seveda usmerjena proti medijskemu zakonu, ki je začel veljati 1. januarja, ko je Madžarska tudi prevzela predsedovanje EU. Kot je znano, lahko na podlagi tega zakona posebni medijski svet skorajda poljubno oglobi medije z visokimi kaznimi, če ti ne poročajo politično uravnoteženo ali če žalijo javno moralo. Neka radijska postaja je bila že kaznovana zaradi predvajanja pesmi It's on ameriškega raperja Ice-T-ja, ki naj bi škodila mladim.
Ker ima novi svet celo pravico do vpogleda v dokumente medijev, še preden jih ti objavijo, s čimer je grobo kršena pravica novinarjev do varovanja svojih virov, sta se minuli teden uradno odzvala dva najpomembnejša organa na stari celini, parlamentarna skupščina Sveta Evrope in Evropska komisija. Svet Evrope je zaradi Madžarske sprejel resolucijo, v kateri je izrazil podporo pravici novinarjev, da zavarujejo svoje vire informacij in ne razkrijejo njihove identitete, razen izjemoma, ko so na kocki »vitalni interesi« javnosti ali posameznikov. Hkrati je Madžarsko pozval k spremembam spornega medijskega zakona. Po poročanju francoskih medijev pa naj bi bila Evropska komisija v Budimpešto poslala pismo, v katerem je to državo obsodila, da z medijskim zakonom krši evropsko listino o temeljnih pravicah, zaradi česar jo lahko EU kaznuje.
Politično izolirana madžarska vlada pa vendarle ni ostala popolnoma sama. Zaveznika je našla tudi v slovenski SDS. Milan Zver, evropski poslanec, je nedavno za madžarski medijski portal Origo dejal, da napad madžarskih socialistov na vladni zakon o medijih v času madžarskega predsedovanja EU ni nič novega. Taki napadi naj bi bili značilni predvsem »za nove države članice, kjer je politična kultura nižja in demokracija manj stabilna«, je denimo zapisano v povzetku intervjuja, ki so ga objavili na spletni strani SDS. Ob tem je Zver Madžare spomnil še na »ofenzivo slovenske opozicije tik pred začetkom slovenskega predsedovanja«. Isto naj bi se bilo zgodilo na Češkem, kjer opozicija predsedovanja ravno tako ni razumela kot projekt nacionalnega pomena.
»Ostanite močni,« je zato Zver svetoval madžarski vladi, ki med drugim odpravlja davke za najbogatejše pri najemanju služinčadi, ki omejuje pristojnosti ustavnega sodišča, ki po novem preverja družinske razmere prosilcev za socialno pomoč, ki je zapovedala, da morajo vse javne institucije razobesiti razglase, češ da se je z novo stranko Fidesz »po gospodarski in duhovni krizi« na Madžarskem začela »ustavna revolucija«, ki bo v prihodnosti ponovno združila raznoliko Madžarsko ter zgradila prihodnost, utemeljeno na »delu, domu, družini, zdravju in redu«, ki zavrača trianonske meje in ki polni zapore, v katerih je že prostorska stiska, in kjer kulturni komite umetniškim organizacijam, ki prejemajo državna sredstva, sporoča obvezne umetniške smernice.
Ni kaj, res pohvalno. Morda pa je to druga republika, ki jo napovedujejo v SDS?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.