Vanja Pirc

 |  Mladina 5

Poštarske težave Janezov Janš

Predsednik SDS se je spravil nad umetnike z istim imenom

Janez Janša v Riu de Janeiru

Janez Janša v Riu de Janeiru
© Janez Janša (z dovoljenjem Maske)

Radio Slovenija je v sredo predvajal pogovor s predsednikom največje opozicijske stranke Janezom Janšo. Začeli so z vprašanji o burnem dogajanju v Egiptu, nadaljevali z aktualnimi domačimi političnimi in gospodarskimi temami, kot so zapečateno arhivsko gradivo, propadla podjetja mariborske nadškofije in ustavne spremembe, čisto na koncu pa so spregovorili še o malce bolj kulturni temi, o treh umetnikih, ki so leta 2007, ko je Janša predsedoval vladi, uradno prevzeli njegovo ime.
Novinarka je Janšo vprašala, ali pozna intermedijskega umetnika, performerja in publicista ter vizualnega umetnika z istim imenom, a Janša je odgovoril, da ne ve, kakšni umetniki so kaj, saj si doslej ni ogledal še nobene njihove stvaritve. »Mislim pa, da če je kdo dober umetnik, zato da ga ljudje opazijo, ne potrebuje spremembe imena v ime neke znane osebnosti,« je pikro dodal. Tudi nadaljeval je v istem tonu: »S temi imeni se srečujem v zadnjem času predvsem preko tega, da dobivam razne pozive, ko se poštarji zmotijo in meni nosijo razne pozive ali pa položnice za sodišča in za prekrške, ki jih ti tipi delajo. Nazadnje sem dobil celo neko vabilo na sodišče nekega pariškega distrikta, kjer eden od teh ljudi menda ni plačal neke najemnine za 15.000 evrov, in se je bilo treba kar pogovarjati s pošto, da smo se zmenili, da to nisem jaz.«
Očitno je, da Janša nad svojimi umetniškimi soimenjaki ni ravno najbolj navdušen, čeprav je to malce nenavadno, saj je trojica njihovo skupno ime medtem ponesla po vsem svetu. Ime Janez Janša so med drugim izrisali v pesku plaže Copacabana v Riu de Janeiru, v Berlinu so ga izrisali digitalno z GPS-napravami, ki so si jih nadeli med hojo po labirintu spomenika žrtvam holokavsta, na ogled pa so postavili tudi svoje osebne dokumente. Besede, ki jih je strankarski prvak izrekel v radijskem intervjuju, so jih vseeno presenetile: »Čudimo se, da sodišče pozive, naslovljene na Janeza Janšo, pošilja osebi z drugim imenom. Kolikor vemo, je politiku Janezu Janši uradno ime Ivan Janša. Če bi Janez Janša naredil prekršek v Parizu, bi pošto po pomoti lahko prejel kvečjemu drugi Janez Janša, ne pa Ivan Janša. Sodniki bi morali biti previdnejši. Nobeden od umetnikov z imenom Janez Janša sicer ni prejel podobne pošte. Morda pa je Ivan Janša zadržal našo pošto. V tem primeru bi ga prosili, naj nam jo vrne. Sploh pa - v Sloveniji živi kakšen ducat Janezov Janš. Morda pa se 'pariški primer' nanaša na petega ali šestega Janeza Janšo,« so povedali v skupni izjavi.
Statistični urad ima podatek, da je bilo ob zadnjem popisu prebivalstva v Sloveniji 12 moških z imenom Janez Janša.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.