Urša Marn

 |  Mladina 6

Zapravljivost Darsa

Bo moral dolenjski podjetnik vrniti odškodnino?

Trasa

Trasa
© Borut Peterlin

Čeprav ima Dars večletne izkušnje z odkupom zemljišč za gradnjo avtocest, še vedno dela napake, ki drago stanejo davkoplačevalce. Ena takšnih je izplačilo mastne odškodnine dolenjskemu avtoprevozniku Mirku Kovačiču. Revizorji računskega sodišča so decembra lani ugotovili, da je Dars v primeru izplačila odškodnine Kovačiču in gradnje nadvoza nad avtocestnim odsekom Pluska-Ponikve ravnal negospodarno.
Namesto da bi Dars izvedel postopek razlastitve, se je s Kovačičem pogajal, nato pa sklenil pogodbo in sporazum. Okoli 20 tisoč kvadratnih metrov gozdnih zemljišč je bilo ocenjenih na neverjetnih 663 tisoč evrov, kar je bistveno več od tržne vrednosti. V poslanski skupini SDS se zato sprašujejo, ali je bila vrednost cenitve morda vnaprej dogovorjena ali, še huje, naročena s strani politike. »Vemo namreč, da je pri pogajanjih posredoval celo državni sekretar Rado Genorio, ki ga je kot dodatnega pogajalca z lastniki zemljišč angažiral sam predsednik vlade Borut Pahor,« pravi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Dodatna težava je, da je Dars Kovačiču priznal odškodnino v višini 1,5 milijona evrov, do katere po mnenju računskega sodišča ni bil upravičen. Kovačič je sicer dobil ''le'' milijon odškodnine, kajti ostalega pol milijona je Dars v skladu s pogodbo in sporazumom zadržal za financiranje izgradnje nadvoza na avtocestnem odseku Pluska-Ponikve. Gradnjo nadvoza je zahteval Kovačič, Dars pa je na to pristal, čeprav je bil v neposredni bližini po projektu že predviden izvoz iz avtoceste.
Sporno ni le to, da je bila odškodnina izplačana fizični osebi, namesto podjetju, zaradi česar je Dars svoje izdatke še dodatno povečal za dobrih 333 tisoč evrov plačane akontacije dohodnine za fizično osebo, ampak tudi, da je Dars pri izračunu škode, ki naj bi nastala zaradi poslovanja Kovačičevega podjetja na dveh lokacijah, upošteval povezavo med obema lokacijama z uporabo daljše lokalne ceste, namesto povezave zgolj z nadvozom nad avtocesto. Poleg tega je Dars pri izračunu škode upošteval podatke o poslovanju Kovačičevega podjetja v letih 2007/2008, namesto da bi upošteval podatke iz leta 2009, ko se je podjetju obseg poslovanja zmanjšal in ko je dejansko prišlo do sklenitve pogodbe in sporazuma. Da bi bila zadeva še hujša: Dars se je zavezal, da bo prevzel tudi vse davčne obveznosti iz tega posla, zaradi česar tvega, da bo moral plačati še dobrih 209 tisoč evrov poračuna dohodnine. Na Darsu se izgovarjajo, da so se za tak pristop odločili, ker bi izvedba postopka razlastitve trajala predolgo, zaradi česar avtocestnega odseka ne bi bilo mogoče dokončati v načrtovanem roku. Izračunali so, da bi ekonomska škoda za vsak kasnejši mesec predaje avtoceste v promet zgolj zaradi nepobrane cestnine znašala skoraj 140 tisoč evrov na mesec. Vendar pa ta argument revizorjev ni prepričal. Trdijo namreč, da bi moral Dars gradnjo avtocest načrtovati tako, da bi lahko pravočasno izvedel predpisane postopke razlastitve. Če so roki za izgradnjo avtocest, predvideni v nacionalnem programu, nerealni, bi moral opozoriti vlado in DZ, nikakor pa to ne more biti argument za odobravanje neupravičenih odškodnin, so jasni revizorji. Od Darsa zato zahtevajo popravljalne ukrepe: od Kovačiča mora sporazumno ali po sodni poti izterjati neupravičeno izplačano odškodnino.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.