Staš Zgonik

 |  Mladina 6

Pedofilska statistika

Rode pljunil v lastno skledo

Kardinal Franc Rode se pri poskusih zmanjševanja pomena pedofilskih afer v duhovniških vrstah rad sklicuje na statistiko. Že aprila lani je dejal, da je »statistično to nepomemben problem - eden ali največ dva med stotimi duhovniki sta imela takšno avanturo, v medijih pa se to predstavlja kot vseprisoten in permanenten pojav v Katoliški cerkvi«.
Minuli konec tedna je svoje dokazovanje podkrepil še s podatkom iz nedavno izdane knjige pogovorov s papežem Benediktom XVI. Luč sveta. »O pedofilskih aferah ne bom izgubljal besed. Peter Seewald v že omenjeni knjigi navaja podatek, da je primerov pedofilije 99,9 odstotka zunaj Cerkve in 0,1 odstotka v Katoliški cerkvi,« je Rode povedal za sobotno prilogo časnika Večer.
0,1 odstotka se res zdi majhna, morda celo zanemarljiva številka. A »hudič« se skriva v kontekstu. Po podatkih, dostopnih na spletu, je vseh katoliških duhovnikov na svetu nekaj več kot 400 tisoč, število prebivalcev Zemlje pa se bliža 7 milijardam. 0,006 odstotka svetovnega prebivalstva, ki ga sestavljajo duhovniki, torej zagreši 0,1 odstotka pedofilskih dejanj. To pomeni, da so katoliški duhovniki nekajkrat bolj nagnjeni k pedofiliji kot povprečen zemljan.
Seveda bi morali iz primerjave izvzeti mlajše od 18 let, ki sestavljajo precejšen delež svetovnega prebivalstva, a pri takšnem navajanju statističnih podatkov gre vselej za grobo posploševanje, ki ne koristi ničemur. Verjetno bi bilo najpametneje, da se vsi skupaj, še posebej pa kardinal Rode, odrečemo navajanju statistike v takih primerih. Ta pač ni pravi odgovor pri spoprijemanju z zločini nad otroki.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.