Vanja Pirc

 |  Mladina 6

Zdravi, a zaspani

So tisti otroci in mladostniki, ki so se cepili proti pandemski gripi, v večji nevarnosti, da jih doleti narkolepsija?

Lani

Lani
© Borut Peterlin

Lanska zima je minila v znamenju nove gripe, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za pandemično, in veliko je ugibanj o tem, ali je bila bolezen za tako resno morda razglašena tudi zaradi pritiskov farmacevtske industrije. Letos si ne ta ne druge gripe (še) niso izborile prostora na naslovnicah medijev, res pa je, da pandemska gripa še zdaleč ni pozabljena. Nanjo je prav v teh dneh znova opozorila WHO, saj je njen odbor za varnost cepiv razkril podatke finske študije, ki je pokazala, da imajo tamkajšnji otroci, ki so bili proti novi gripi cepljeni s cepivom pandemrix farmacevtske družbe GalxoSmithKline, devetkrat več možnosti, da zbolijo za narkolepsijo, kot če ne bi bili cepljeni s tem cepivom. Narkolepsija je motnja spanja, ki se kaže kot izjemna utrujenost, zaradi katere bolniki nenadoma padejo v trden spanec, lahko tudi sredi neke dejavnosti.
Vse kaže, da finski primer ni osamljen, saj je WHO ta teden javnost obvestila, da je poročila o možni povezavi med cepivom proti novi gripi in narkolepsijo v zadnji polovici leta prejela še iz enajstih drugih držav. Povsod težave beležijo zlasti pri otrocih in mladostnikih, ob Finski pa naj bi bile najpogostejše na Švedskem in Islandiji. Morebitne povezave med pandemrixom in drugimi cepivi ter narkolepsijo zdaj podrobneje proučujejo. Preiskavo je uvedla tudi Evropska agencija za zdravila, a WHO cepivo kljub temu še priporoča, saj naj bi njegove koristi vseeno prevladale nad relativno majhnim tveganjem.
Med državami, v katerih se je mogoče cepiti s pandemrixom, je tudi Slovenija; doslej smo porabili nekaj več kot 100.000 odmerkov cepiva, na zalogi pa jih je še okrog 65.000. Med cepljenimi je bilo 5247 otrok in mladostnikov, od tega 1120 otrok do četrtega leta starosti, a kot pravi Veronika Učakar z Inštituta za varovanje zdravja, po cepljenju proti pandemski gripi niso prejeli nobene prijave narkolepsije, čeprav so skrbno spremljali vse prijave neželenih učinkov in jih tudi analizirali. Med 390 prijavami se je največ neželenih učinkov nanašalo na lokalne reakcije na mestu cepljenja (37 odstotkov), utrujenost in povišano telesno temperaturo (po 11 odstotkov).
In kaj pravzaprav povzroča narkolepsijo? Učakarjeva pravi, da to za zdaj še ni znano. Vedo le, da se pojavlja pri ljudeh z gensko predispozicijo. »Finski raziskovalci zato domnevajo, da bi bilo lahko to cepljenje le eden izmed dodatnih dejavnikov tveganja oz. sprožilcev, ki pri takih osebah lahko sproži nastanek narkolepsije. Kateri so ostali dejavniki, še ni znano, in jih je treba raziskati. Zanimivo je tudi, da so na Islandiji istočasno opazili porast števila primerov narkolepsije pri otrocih, ki niso bili cepljeni s tem cepivom,« pravi Učakarjeva in zato opozarja, da za zdaj še ne moremo govoriti o vzročni povezavi med cepljenjem proti pandemski gripi in narkolepsijo. Po drugi strani tudi dejstva, da WTO proučuje stanje v dvanajstih od 47 držav, ki so pandemrix uporabljale v letih 2009 in 2010, ne moremo prezreti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.