|  Mladina 6  |  Politika

Kako gradbeništvu pomagajo druge evropske države

Večina evropskih držav je že uvedla ukrepe za oživitev gradbeništva. Poleg neposredno povečanih sredstev za investicije v različne gradbene projekte so ukrepale tudi na področju večjih davčnih olajšav, uvedle so spremembe pri financiranju projektov (avansi), z dodatnimi finančnimi spodbudami so ohranile in zagotovile nova delovna mesta v panogi, poskrbele pa so tudi za zmanjševanje administrativnih in birokratskih preprek pri izvedbi gradbenih projektov. Poglejmo ukrepe za pomoč gradbeništvu v nekaterih državah EU.
Avstrija: sredstva v višini milijarde evrov v obdobju 2009/2010 za zvezne gradbene aktivnosti, predvsem za energijsko varčno prenovo in novogradnje stavb ter pospeševanje infrastrukturnih del.
Belgija: znižanje DDV z 21 na šest odstotkov za gradbena dela do 50 tisoč evrov in z 12 na šest odstotkov za socialno gradnjo stanovanj, povečanje davčnih olajšav za investicije v energetsko učinkovitost stavb, pospešitev velikih infrastrukturnih investicij (železnice, zapori, šole, obnove cest, javni transport), vlaganja in krediti za energetsko učinkovite investicije.
Finska: davčne olajšave za lastnike hiš za vlaganja v obnove stavb, sredstva za transportne projekte.
Francija: državna in druga sredstva za gradbene projekte, zakon o pospeševanju javnih in privatnih investicij, spremembe zakona o javnih naročilih, pospešitev in poenostavitev postopkov, začasna uvedba avansov za gradbena dela pri javnih naročilih, brezobrestni krediti za energetsko učinkovite obnove stavb.
Nemčija: sredstva v višini 25 milijard evrov za transportno infrastrukturo, mestno infrastrukturo, energetsko učinkovitost stavb, obnovo javnih stavb, davčne olajšave za obrtnike, lokalna vlaganja v
izobraževanje in kulturo, sprejem zakona o investiranju v prihodnosti, povečanje davčnih olajšav za vlaganja v obnovo hiš.
Italija: dodatna sredstva za infrastrukturne projekte, poenostavitve in pospešitev odobravanja in umeščanja v prostor za projekte, davčna olajšava v višini 55 odstotkov vrednosti energetsko učinkovite obnove hiš.
Nizozemska: pospešitev in skrajšanje postopkov in dodatna sredstva za (velike) infrastrukturne projekte, zmanjšanje DDV z 19 na šest odstotkov za izolacijo stanovanjskih hiš, zmanjšanje davčnih bremen za energetsko učinkovito prenovo stanovanjskih stavb v lasti stanovanjskih podjetij.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.