Peter Petrovčič

 |  Mladina 7  |  Politika

Z Romi o Romih za Rome

Trije milijoni evropskega denarja za izobraževanje slovenskih Romov

Vodja projekta dr. Miran Komac na predstavitvi

Vodja projekta dr. Miran Komac na predstavitvi
© Željko Stevanić / IFP

Po zažigu kombija za prevoz romskih otrok v vrtec in šolo v Leskovcu pri Krškem oktobra lani, izzivanju Silva Mesojedca ob pomoči novinarjev v romskem naselju Žabjak dober mesec dni kasneje, umoru Rominje, ki jo je v začetku meseca s puško ubil pripadnik večinskega prebivalstva, in odločitvi Sveta romske skupnosti, da letos za izboljšanje bivalnih razmer Romov ne nameni niti evra, končno tudi ena dobra novica za Rome. Na ministrstvu za šolstvo in šport so javnosti predstavili projekt Dvig socialnega in kulturnega dialoga v okoljih, kjer živijo Romi, ki sicer teče že pol leta.
Na predstavitvi projekta, ki ga vodi Inštitut za narodnostna vprašanja, je imel uvodno besedo minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Čeprav gre za enega izmed romski problematiki bolj naklonjenih predstavnikov vlade v zadnjih letih in čeprav ministrstvo projekt sofinancira v višini 15 odstotkov, je tokrat veljalo poslušati predvsem izvajalce programa, med katerimi so tudi številni Romi. Vodja projekta dr. Miran Komac je kot bistvo projekta izpostavil ustvarjanje razmer za preseganje začaranega kroga družbene izključenosti pripadnikov romske skupnosti. V praksi to pomeni informiranje staršev romskih otrok o pomenu predšolske vzgoje ter pomenu znanja in izobraževanja nasploh. Poleg tega bodo izvajalci programa usposabljali in učili tudi vzgojitelje, in sicer kako uporabljati individualizirane in diferencirane pristope k učenju predšolskih otrok ali bolje rečeno romskih predšolskih otrok, ki imajo povsem specifične potrebe. Potem so tu še spoznavno-animacijski dnevi v vrtcih in šolah. Prek njih naj bi se začele vzpostavljati vezi med posameznimi vrtci in bližnjimi romskimi naselji, predvsem z družinami romskih predšolskih otrok.
Morda še najpomembnejše pa so aktivnosti za romske otroke, ki ne obiskujejo predšolske vzgoje, in njihove starše. V romskih naseljih bodo v popoldanskem času izvajalci programa pojasnjevali staršem njihovo neprecenljivo vlogo pri razvoju njihovih otrok in jih opremili s kulturno in jezikovno primernimi didaktičnimi sredstvi za učenje slovenščine. Poleg tega naj bi se izvajalci programa vsak teden srečevali s starši teh otrok in jim posredovali vse potrebne informacije in gradivo glede skrbi za otrokovo zdravje in razvoj. Na podlagi teh programov in za njihovo čim boljše izvajanje v različnih romskih naseljih že delujejo romski izobraževalni inkubatorji, kjer v popoldanskem času potekajo omenjene delavnice za romske starše. Doslej jih je bilo vzpostavljenih pet.
Pri dobre tri milijone evrov vrednem projektu, ki bo potekal tri leta, sodelujejo še Pedagoški inštitut, Geodetski inštitut, Romski akademski klub, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Center za socialno delo Trebnje in deset vrtcev, enajst osnovnih šol, tri srednje šole ter Šolski center Novo mesto in Dijaški dom Murska Sobota.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.