Staš Zgonik

17. 2. 2011  |  Mladina 7

Skesanec Stres

Nič kriv, nič dolžan

/media/www/slike.old/mladina/mstres_b5.jpg

© Borut Peterlin

Ljubljanskemu nadškofu metropolitu Antonu Stresu je, tako kot danes vsem predstavnikom rimskokatoliške cerkve, žal, da je njihov izlet v tržnogospodarske vode tako klavrno propadel. Žal mu je, da mu od februarja do novembra 2009, ko je bil še pomožni mariborski škof, pristojen prav za sanacijo poslovanja škofije, ni uspelo preprečiti tega, kar se je zgodilo. Seveda pa je prav nadškof Stres še januarja lani, ko se je vrednost premoženja v lasti RKC že občutno zmanjšala, za Finance zatrjeval, da ima »Zvon dovolj premoženja, ki ga lahko delno odproda in poravna posojila«.
Tudi ko je italijanski časnik L'Espresso objavil članek o velikih dolgovih mariborske nadškofije, so se prav vsi najprej delali Francoze, češ nadškofija je zadolžena »le« za 17 milijonov evrov. Šele ko je postalo jasno, da finančnega poloma ni več mogoče prikriti, je vsem postalo žal.
Stres je sicer v Mariboru služboval tudi od leta 2000 do 2006, ko je družba Gospodarstvo rast postala lastnica holdinga Zvon 1. A kot pravi, so se napake zgodile ravno v času, ko njega ni bilo, ker je bil pač imenovan za celjskega škofa. Tako sebe ne vidi med tistimi, ki bi bili odgovorni za propad, in je na novinarski konferenci povsem mirno sedel ob novem mariborskem nadškofu Marjanu Turnšku, ko je ta razlagal o kaznih za odgovorne. Te so sicer po cerkvenem zakoniku skrajno »hude«. V najhujšem primeru lahko ljudi, ki so odgovorni za večstomilijonske dolgove, celo izključijo iz cerkve.
Bo že res, kar je Stres večkrat poudaril v intervjujih, da je »ekonomija najbolj sekularizirana človeška dejavnost«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.