Vanja Pirc

 |  Mladina 7

Prijateljski obisk Teherana

Slovenski poslanci negujejo prijateljstvo tudi, ko njihovi iranski kolegi opoziciji grozijo s smrtjo

Množični protesti proti egiptovskemu diktatorskemu predsedniku Hosniju Mubaraku niso pljusnili le v bližnjo Libijo, temveč tudi v druge države. Recimo v Iran. Tam smo bili množičnim protestom proti vladajočemu režimu nazadnje priča pred dvema letoma, ko je bil Mahmud Ahmadinedžad ponovno izvoljen za predsednika, in takrat se je končalo krvavo. Kljub tokratnim pozivom iranske opozicije k mirnim protestom pa so te dni spet padle žrtve. Iranska oblast je protestnike razglasila za sovražnike, obsojene na neuspeh, 221 iranskih poslancev pa je celo podpisalo zahtevo, naj opozicijska voditelja Mira Huseina Musavija in Mehdija Karubija obsodijo na smrt.
Ker so se razmere v Iranu spet zaostrile, je zanimivo, da smo v napovedniku dogodkov, ki se jih te dni udeležujejo slovenski poslanci, zasledili tudi napoved o obisku Teherana. V iransko prestolnico naj bi za tri dni, od srede do petka, odpotovali trije člani parlamentarne skupine prijateljstva z Iranom, Luka Juri (SD), Franc Pukšič (SLS) in Zmago Jelinčič (SNS), ter strokovna sodelavka in prevajalka. Na pot sta nato odšla le dva poslanca, saj je Juri zaradi četrtkove izredne seje državnega zbora, kjer so obravnavali zahtevo po razpisu referenduma o malem delu, ostal doma.
Takšne poslanske poti so povezane predvsem z navezovanjem in vzdrževanjem stikov med različnimi parlamentarnimi odbori in njihovimi člani, a glede na to, da so iranski poslanci te dni nedvoumno pozvali k smrtni obsodbi voditeljev opozicije, nas je zanimalo, ali bo slovenska delegacija na obisku samo prijateljska ali pa bo gostiteljem na kakršen koli način vendarle izrazila tudi nestrinjanje z njihovim ravnanjem. Pukšiča nam je uspelo priklicati, vendar je dejal, da so takrat ravno pristali in naj ga raje pokličemo ob vrnitvi v Slovenijo. Juri pa pravi, da so se pred odhodom na službeno pot, ki se je po naključju časovno ujela s protesti, pogovarjali, da bodo izrazili tudi svoja kritična stališča glede vprašanja spoštovanja človekovih pravic: »Vsekakor pričakujem, da bosta poslanca omenila to temo. Seveda pa pri tem ne bi smeli zavzeti vzvišene drže do gostitelja.« Po Jurijevem mnenju je sodelovanje z iranskimi poslanci sicer dobro, dodaja pa, da današnji Iran spominja na najbolj svinčene stalinistične čase in da se iranske oblasti tudi ob takšnih obiskih trudijo, da bi imeli poslanci čim manj stika z resničnostjo in da bi bilo vse strogo načrtovano.
In kakšni bodo stroški poslanskega obiska v Teheranu? Za stroške prevajalke bo državni zbor odštel 2000 evrov, za stroške letalskih vozovnic in zavarovanja za dva poslanca ter strokovno sodelavko pa približno 6330 evrov, k čemur je treba prišteti še dnevnice in stroške cepljenja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.