Vanja Pirc

 |  Mladina 9  |  Politika

Vse bližje prodaji

Urad za varstvo konkurence odobril netransparentno prodajo Večera

/media/www/slike.old/mladina/tveer_bk.jpg

© Borut Krajnc

Vse kaže, da časopisna hiša Večer nezadržno drsi proti najbolj negotovemu obdobju svoje večdesetletne zgodovine. Obeta se ji namreč skrajno nenavadna lastniška menjava, in čeprav ni jasno, kakšno vizijo ima bodoči lastnik, kje bo dobil sredstva za nakup in kdo se v resnici skriva za njim, je urad za varstvo konkurence v teh dneh prodaji prižgal zeleno luč.
Skrivnostni kupec Večera je zdaj že razvpito prekmursko podjetje 3Lan. Podjetje, ki ga vodi Denis Čeh, je nakup napovedalo, potem ko je urad za varstvo konkurence medijski družbi Delo, ki je leta 2008 postala 80-odstotna lastnica časopisne hiše Večera, naložil odprodajo te naložbe. Urad je namreč odločil, da bi Delo s tolikšno koncentracijo omejevalo tržno konkurenco v založništvu in na časopisnem trgu. Družba Delo oziroma njena lastnica, Pivovarna Laško, je nato sklenila odprodati celoten lastniški delež v Večeru, a na mizo je dobila le eno ponudbo, in sicer ponudbo podjetja 3Lan. Ta je v medijskih krogih sprožila val ogorčenja, saj je za edinega kupca uveljavljene medijske družbe s 140 zaposlenimi priglasilo podjetje, ki nima nikakršnih izkušenj z mediji in ima le štiri zaposlene.
Že ves čas je dvomljiva tudi njegova finančna zmogljivost, saj je 3Lan lani za Večer ponudil 9,3 milijona evrov, njegovi prihodki pa so leto pred tem znašali le malce nad 700.000 evri. To pomeni, da je že na začetku računal na dodatnega soinvestitorja ali pa je že ves čas marioneta v rokah dejanskega kupca, ki se ne želi razriti. Po prvotnih ugibanjih naj bi bila to Delova konkurenca, časopisna hiša Dnevnik, ali morda kar samo Delo, ki bi skušalo s pomočjo navideznega kupca poiskati resnejšega interesenta, a Čeh zdaj trdi, da bo del kupnine poplačal sam, preostanek pa bo dobil pri v medijskem svetu prav tako neznanem podjetju za financiranje, trgovino in svetovanje Interra iz Ljubljane.
Čeh naj Večera kljub temu ne bi vodil sam. Pri upravljanju naj bi mu nekoliko presenetljivo pomagal Matej Raščan, direktor in lastnik medijskega podjetja Delo Revije, s katerim iščeta skupne sinergije, vendar mora sodelovanje odobriti urad za varstvo konkurence. Prav Raščanov vskok v postopek je vrgel skrajno nenavadno luč na urad in zlasti na njegovega donedavnega direktorja Janija Soršaka, saj je ta Raščanov prijatelj in poročna priča. Soršak se je iz postopka sicer izločil ter je pozneje celo odstopil z direktorskega položaja in zapustil urad, uradno zato, ker se je odločil vrniti v odvetniške vode, a najnovejša odločitev urada odpira prostor za številne špekulacije. Kliče namreč po vprašanju, ali ni Soršak ves čas postopkov peljal tako, da bi prijatelju omogočil vstop v Večer, in ali ni odobritev posla med Delom in 3Lanom pravzaprav njegova zadnja poteza pred odhodom s položaja.
Novinarji Večera so nad odločitvijo urada ogorčeni. Skrbi jih, da bo novi lastnik časopis uporabil za finančno izčrpavanje ali za uresničitev političnih interesov. Kritično je tudi Društvo novinarjev Slovenije, ki opozarja, da podjetje 3Lan z netransparentnostjo samo priznava, da Večer kupuje za tretjo osebo.
Soglasje k prodaji Večera mora zdaj dati še ministrstvo za kulturo, a to naj bi bila le formalnost, zato je vprašanje, ali se Večer sploh še lahko izogne novemu lastniku. Kdorkoli že ta v resnici je.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.