Marjan Horvat

 |  Mladina 9

Persona non grata?

Jelko Kacin le trn v peti srbskih medijev in politike

Po pisanju srbskega spletnega portala Presse, za njim so povzemali tudi nekateri slovenski mediji, naj bi bil Jelko Kacin, poročevalec evropskega parlamenta za Srbijo, postal za srbske oblasti persona non grata. Vendar Pressova trditev ne drži. Srbsko zunanje ministrstvo ni tako hudo označilo Kacinovega dela poročevalca.
Drži pa, da je evropskemu parlamentu poslalo neuradno protestno pismo zaradi njegovega »vmešavanja v notranje zadeve Srbije«. V pogovoru za Deutsche Welle je namreč dejal, da je potrebna »širša rekonstrukcija srbske vlade«.
Njegova izjava je povezana z odhodom Mlađana Dinkića, ministra za gospodarstvo in tudi podpredsednika vlade, s položaja. Kacin je na vprašanje, ali pomeni ta odhod tudi prestavitev datuma za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji, odgovoril, da ne. Dejal pa je, da »če se bo vlada organizirala tako, da bo učinkovitejša, lahko to samo pripomore na tej poti« in da »tudi najširša rekonstrukcija, ne glede na to, kolikor časa bo vzela, ne sme in ne more ogroziti dinamike približevanja Srbije EU«.
Resnici na ljubo pa je Jelko Kacin - če prebiramo srbske časnike - pogosto trn v peti srbski politiki, saj kot poročevalec evropskega parlamenta brez dlake na jeziku opozarja na pomanjkljivosti v procesu približevanja Srbije EU. Hitro reče preveč, to pa v politiki - in še bolj v diplomaciji - ni ravno vrlina. Če nato srbski mediji še manipulirajo z njegovimi izjavami, lahko hitro nastane zamera.
Kaj hujšega se lahko zgodi občutljivim srbskim ušesom kot to, da nekdo pozdravi udeležence kakšnega zasedanja v srbski skupščini še v albanščini. Kacin je to storil. Pred dvema letoma je udeležence mednarodne konference parlamentarcev zahodnega Balkana pozdravil v slovenščini, madžarščini, makedonščini, bolgarščini in tudi v albanščini. »Vendar ne zaradi Kosovarjev, ampak zaradi albanske delegacije, ki je sodelovala na posvetu,« pravi Kacin.
Kacinu so Srbi zamerili tudi izjavo izpred dveh let, da je za Kosovo prav tako prostor v EU. Pa opozarjanje na previdnost pri določanju časovnice za integracijo Srbije v EU, kajti »ne vstopa EU v Srbijo, ampak se Srbija pridružuje EU«. Tu in tam pa v srbskih medijih o Kacinu še preberemo, da je bil v začetku jugoslovanske krize »vojni hujskač« in kako je z medijskimi lažmi »a la Goebbels« prispeval k temu, da Srbe na »Zahodu gledajo kot barbare«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.