Tjaša Zajc

 |  Mladina 9

Za človekove pravice gre

K uveljavitvi prvotnega predloga družinskega zakonika pozvala organizacija Human Rights Watch

Parada ponosa na ljubljanskih ulicah

Parada ponosa na ljubljanskih ulicah
© Miro Majcen

Minilo je že leto in pol, odkar je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve prvič predstavilo predlog novega družinskega zakonika, ki razširja koncept družine; med drugim bi homoseksualnim parom omogočil sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. Zaradi polemik in nasprotovanja opozicije ter nekaterih civilnih pobud se predlog že tako (pre)dolgo ni nikamor premaknil, da je nanj postala pozorna svetovna nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW).
Slovenski parlament poziva, naj istospolno usmerjenim vendarle omogoči poroko in pravico do posvojitve, podobno kot je to že več let mogoče v Belgiji, Španiji in na Nizozemskem. Norveška in Švedska sta istospolno poroko uzakonili leta 2009, Portugalska in Islandija pa lani, piše HRW.
Pobuda je sicer dobrodošla, vprašanje pa je, ali bo imela kakšen vpliv. Desetega februarja je odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide obravnaval popravljeni predlog zakona, v katerem so na »pobudo« nasprotnikov spremenjeni sporni členi. Novi predlog predvideva, da bi istospolni partnerji otroka lahko posvojili le, če bi bil eden od partnerjev otrokov biološki roditelj. Zakonska zveza bi bila še vedno opredeljena kot skupnost moškega in ženske, istospolna zveza pa bi imela status partnerske skupnosti z vsemi pravicami zakonske zveze. Z drugim predlogom bi torej deprivilegirana manjšina dobila pomembne pravice, vendar nekoliko zmanjšane v primerjavi s prvim predlogom.
Predsednica pristojnega odbora v parlamentu Andreja Črnak Meglič se zaveda, da predlagane novosti za koalicijo pomenijo kompromis, brez katerega pa bi predlog pristal na referendumu. Če bi bilo tako, »vemo, kaj bi se zgodilo. Nesmiselno je, da bi zaradi ideoloških razlik političnih akterjev žrtvovali kakršnekoli spremembe, ki jih lahko prinese zakon,« je prepričana in hkrati poudarja, da ima zakonik 303 člene, ki prinašajo veliko sprememb za odpravo diskriminacije otrok, in bi bilo nesmiselno, da bi zaradi nekaterih spornih členov ovrgli vse.
HRW v pismu še opozarja, da je pravica do poroke in ustvarjanja družine temeljna človekova pravica po evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin in po listini temeljnih pravic EU. Omenjena dokumenta sta že od vsega začetka navedena tudi v uvodu predloga zakonika, a kot kaže, marsikaterega poslanca nista prepričala. Na februarski drugi obravnavi predloga v omenjenem odboru se je razprava na pobudo opozicije spet ustavila že pri tretjem členu.
Kot pravi Črnak Megličeva, je družinski zakonik v proceduri z obema zapisanima različicama, obstaja pa še tretja možnost, da se ne sprejme nič. Priznava, da je poziv HRW sicer pomemben dokument, »ki ga bomo pri obravnavi upoštevali, vendar morajo končno odločitev sprejeti poslanci«. Kot bi rekel George Orwell: vsi smo enakopravni, le eni bolj kot drugi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.