Peter Petrovčič

 |  Mladina 10  |  Politika

Obsojeni uravnoteževanja

Slivnik še vedno ne mara Graha, Jančič obžaluje, da ga niso odpoklicali zakonito

Peter Jančič in Danilo Slivnik ob imenovanju prvega za odgovornega urednika Dela

Peter Jančič in Danilo Slivnik ob imenovanju prvega za odgovornega urednika Dela
© Matej Leskovšek

Po štirih letih sodnih postopkov na prvi in drugi stopnji je prvostopenjsko sodišče oziroma sodnica delovnega in socialnega sodišča Slavica Kirn ponovno odločila v zadevi Grah proti časopisni hiši Delo. Po navodilih višjega sodišča, ki je v bistvenih delih razveljavilo prvo prvostopenjsko sodbo, je v celoti ugodila nekdanjemu Delovemu dopisniku na Dunaju Matiji Grahu. Slednji je bil v času uravnoteževanja medijev odpoklican z dopisniškega mesta, ker je kritično pisal o slovenski zunanji politiki do slovenske manjšine v Avstriji, ki jo je vodil takratni zunanji minister dr. Dimitrij Rupel.
Delo je po odločitvi sodišča Grahu dolžno za obdobje enega leta (od 1. avgusta 2007 do 30. julija 2008) izplačati razliko v bruto plači, ki jo je prejemal kot dopisnik in kasneje kot novinar na Delu, ter skoraj 1800 evrov sodnih stroškov. A pomembnejše kot to je sporočilo, da tudi na sodišču odslej dejansko veljajo poprej mrtve črke v zakonu o medijih. Ta namreč v 21. členu pravi, da se novinarju »ne sme odpovedati delovnega razmerja ali prekiniti sklenjene pogodbe z njim, zmanjšati plače, spremeniti statusa v uredništvu ali kako drugače poslabšati njegovega položaja zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo ter s profesionalnimi pravili, merili in standardi«.
Hkrati je sodba svojevrsten pisni dokument o uravnoteževanju medijev, ki ga je v nasprotju z novinarskimi standardi po prevzemu oblasti izvajala Janševa vlada. Pri Grahovem primeru se to recimo vidi kot predčasna, nezakonita odpoved dopisniške pogodbe o zaposlitvi brez utemeljenih razlogov. S tem je sodišče potrdilo, kar je ves čas zatrjeval Grah, da je bil razlog za njegov odpoklic izključno političen, ker so bila njegova stališča drugačna od stališč Janševe vlade.
Kako sodbo komentira takratni odgovorni urednik Dela Peter Jančič, ki je Grahovo poročanje označil za neizpolnjevanje kriterija objektivnega obveščanja javnosti? »To je zmaga Matije Graha in sindikatov, sodišče je odločilo, sodbe pa je treba spoštovati.« Bi danes ravnal drugače? »Na sodišču sem povedal, kar sem povedal, in to po resnici. V tistem trenutku nisem imel možnosti, da bi ravnal drugače. Mogoče bi danes ravnal bolj spretno. Bistvo spora, kot ga razumem, je, da stvari niso bile dovolj pisno utemeljene, in vse to bi se dalo narediti bolje. Sam sicer v pravilih v časopisni hiši takih zahtev nisem našel, a če sodišče tako meni, potem bo za v prihodnje to pomembna odločitev.« Kaj pa Danilo Slivnik, tedanji predsednik uprave, ki je Jančičevo oceno Grahovega dela razumel kot nesposobnost in ga predčasno odpoklical? Pravi, da nikjer v sodbi ni prebral, da so kaj počeli narobe, in dodaja: »Upam, da se bo Delo pritožilo, čeprav Grah s tožbo že sicer ne bi mogel uspeti, če bi Delo oziroma njegovi odvetniki resno opravili svoje delo na sodišču. Pa tudi sicer, če je teh nekaj tisoč evrov ves strošek Dela, potem se je to Delu še vedno izplačalo, ker je Barbara Kramžar toliko boljša dopisnica od Graha.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.