Normalizacija - vzpon medverskega nasilja

Kaj se dogaja v Egiptu, potem ko se je večina tujih kamer ugasnila?

Kopti zahtevajo konec medverskega nasilja

Kopti zahtevajo konec medverskega nasilja
© Matjaž Kačičnik

Novo leto se je v Egiptu začelo z velikim pokom. Dobesedno. V Aleksandriji, drugem največjem mestu v državi, je pred cerkvijo dveh svetnikov pol ure po novoletni maši eksplodirala bomba. V napadu je bilo ubitih 24 ljudi in skoraj sto ranjenih. Koptski božič teden dni kasneje je minil v znamenju žalovanja, nervoze in vladne propagandne mašine. Na ekranih so se vrstile številne razprave, soočenja in patriotski glasbeni spoti o enotnosti Egipčanov.
Napad naj bi zakrivile »zunanje sile«, oblast je napad pripisala Al Kaidi in skušala prepričati Kopte, da je doma vse redu. Le nekaj dni kasneje je na vlaku v Zgornjem Egiptu policist v civilu svojo pištolo izpraznil v šest Koptov. Dva sta kasneje zaradi poškodb umrla, vzrok pa je oblast hitro našla v izboru svojih standardnih in že obrabljenih odgovorov: izpad duševno motene osebe. V parlamentu so se znova začeli pogovarjati o »koptskem vprašanju«, ki že več kot desetletje vedno znova privre na dan ob večjih medverskih incidentih. Potem pa se je zgodila revolucija v Tuniziji. Koptsko vprašanje je poniknilo, vsa pozornost je bila usmerjena proti zahodu in vsi so se samo spraševali, ali je prevrat mogoč tudi v Egiptu.
Odgovor je prišel dva tedna kasneje, revolucija je tudi v Egiptu spodnesla vladarja, ki je kljub vedno novim incidentom razmeroma dobro skrbel za nekakšno sožitje med muslimansko večino in koptsko manjšino, ki predstavlja približno petnajst odstotkov prebivalstva. Revolucija je legalizirala politični islam in za prenekaterega Kopta je praznovanje spremljala skrb o negotovi prihodnosti. Medeni tedni revolucije so se končali in življenje v Egiptu se je začelo počasi normalizirati. In medversko nasilje je na žalost del »normalnega« Egipta.
Če umor duhovnika pred dvema tednoma še ni bila kaplja čez rob, je bil požig cerkve v majhni vasici Sol v Atfihu, južno od Kaira, pred slabim tednom prav to. Prepovedana ljubezen med muslimanskim dekletom in mladim Koptom je zanetila spor med družinama, v katerem sta življenji izgubila očeta zaljubljencev, muslimani v vasi pa so po pogrebu zažgali cerkev in se znesli nad koptskimi sovaščani.
Revolucija je tudi Koptom povrnila dostojanstvo in jim odvzela strah. Tako že ves teden mirno protestirajo pred stavbo egiptovske televizije, zahtevajo večjo enakopravnost in pravijo, da ne bodo odnehali, vse dokler oblasti na istem mestu ne sezidajo nove cerkve. V sredo pa so se protesti razširili še na drugi konec mesta. Približno tisoč demonstrantov je zaustavilo promet ene izmed najbolj pomembnih prometnih žil v Kairu. Potem je prišlo še kakih tisoč muslimanov in v spopadu je umrlo 13 ljudi, več kot 140 pa je ranjenih. V Egiptu vsaj dvema incidentoma na mesec lahko pripišejo oznako medverske netolerance, ki se je v zadnjem desetletju občutno znižala. Za to mnogi krivijo ravno oblasti, saj z načinom reševanja sporov le prilivajo olje na ogenj in ustvarjajo plodna tla za vedno nove incidente. Medversko nasilje v njihovem besednjaku ne obstaja, krivci so vedno le kriminalci ali duševno motene osebe. Kljub jasnim indicem in opozorilom incidentov ne skušajo preprečiti, ampak se odzovejo šele nekaj ur po začetku spopadov, ko je prvi val nasilja in uničevanja že mimo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.