Marjan Horvat

 |  Mladina 10

Osamosvojitev v očeh RKC

Glavni akterji in drugi?

/media/www/slike.old/mladina/mrkc_marko_pigac.jpg

© Marko Pigac

Ob 20-letnici slovenske samostojnosti pripravlja Radio Ognjišče, že marca in aprila, več javnih radijskih oddaj, kjer bodo sodelovali »glavni akterji osamosvojitve, zgodovinarji in drugi gostje«, je zapisano na spletni strani RKC. Oddaje bodo snemane v vsaki izmed škofij, v njih pa naj bi sodelovali glavni akterji osamosvojitve.
In kdo so ti relevantni sogovorniki? Naštejmo jih: Ivan Štuhec, Tone Krkovič, Andrej Šter, Igor Omerza, Stane Granda, Lojze Peterle, Franci Feltrin, Anton Horvat, Jože Magdič, Jože Dežman, Ignac Polajnar, Rosvita Pesek, Igor Grdina, Hubert Požarnik, Janez Janša, Ivan Oman, Karl Smolle, Boris Jež, Peter Jambrek, Dimitrij Rupel, Anton Jamnik. Le v Mariboru bo iz te skupine »izstopal« nekdanji poslanec in pisatelj Tone Partljič. Drugih organizatorji niso vabili, kot da je vsa zgodovina osamosvajanja rezervirana samo za pravo stran.
Pokojni nadškof dr. Alojzij Šuštar je bil človek dialoga. Sedanji ljubljanski nadškof dr. Anton Stres tudi. Bil je recimo leta 1988 na ustanovnem sestanku Odbora za varstvo človekovih pravic v uredništvu Mladine.
Radio Ognjišče in RKC sta »pozabila«, da so »desni in levi, vsi so ustvarili to državo. Takrat so Dolenjci dejali, da srbski tank ne bo po slovenski zemlji vozil. To so bili preprosti ljudje in to so pravi osamosvojitelji, ne pa nekdo, ki izrablja osamosvojitev za svojo politično moč. Že Demos je nato zajahal napačnega konja in zato se je začel krah znotraj njih. Žalostno je, da smo zapravili notranji moralno-etnični imperativ in duhovno razsežnost kot vrednoto osamosvojitve,« je pred časom v intervjuju za Mladino presodil pesnik Tone Pavček.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.