Hvala bogu za mrtve vojake

Najbizarnejše skrajnosti tako opevane svobode govora

Protesti na pokopališčih v ZDA niso nič novega. Tudi ne protesti, ki spremljajo pogrebe, še posebej, če gre za proteste na pogrebih vojakov, padlih na misijah v tujini. Pa ne govorimo o protivojnih protestih, ki se jim pogosto pridružujejo tudi svojci umrlih vojakov. Pač pa o protestih privržencev baptistične cerkve Westboro iz Topeke, znane predvsem po ekstremističnem odnosu do homoseksualnosti. Najvišja ameriška sodna instanca, vrhovno sodišče ZDA, je zdaj odločila, da lahko svoja stališča razširjajo tudi na pogrebih ameriških vojakov, ki so padli med vojaškimi operacijami v tujini.
Kongregacija omenjene verske skupnosti, skupaj šteje okrog 70 članov, večinoma sorodnikov prvega moža, pastorja Freda Phelbsa, je zadnja leta protestirala že na več kot 200 pogrebih na operacijah v tujini umrlih ameriških vojakov. Sporočilo, ki ga tako razširja, je eno samo, in sicer, da je bog jezen na ZDA zaradi njihove strpnosti do homoseksualnosti. Po njihovem namreč bog zaradi prevelike strpnosti kaznuje ZDA tako, da njihovi vojaki umirajo na misijah v tujini. ZDA pa so po njihovem kaznovane, ker s politiko »ne vprašaj ne povej« dovoljujejo služenje v ameriški poklicni vojski tudi homoseksualcem, dokler ti svojo spolno usmerjenost skrivajo.
Tako je Phelbsova kongregacija protestirala tudi na pogrebu Matthewa Snyderja, 20-letnega v Iraku umrlega sina Alberta Snyderja. Žalujočemu očetu, njegovi družini, Matthewovim prijateljem in vojaškemu osebju so protestniki vzklikali »Bog vas sovraži«, »Šli boste v pekel« in »Hvala bogu za mrtve vojake«. Da ne bo pomote, Matthew ni bil homoseksualec. Snyderja je to zmotilo in je vložil tožbo zoper Phelbsove baptiste, sodišče pa mu je dosodilo 5 milijonov ameriških dolarjev odškodnine zaradi kršenja pravice do zasebnosti in povzročitve duševnih bolečin. A baptisti so se pritožili in prizivno sodišče je sodbo razveljavilo na podlagi pravice do svobode govora, vrhovno sodišče pa jo je zdaj dokončno potrdilo. Vrhovni sodniki so se odločili, da tudi proteste na zasebnem pogrebu varuje znameniti prvi ustavni amandma, ki ureja pravico do svobode govora. Predsednik vrhovnega sodišča John Roberts je ob razglasitvi sodbe dejal: »Kot narod smo izbrali drugačno pot. Pot varovanja tudi škodljivega govora o javnih vprašanjih z namenom zagotavljanja, da se ne zaduši javna razprava.«
Vrhovni sodniki so bili pri tem soglasni. Ločeno odklonilno mnenje je podal en sam vrhovni sodnik, Samuel Alito. Zapisal je: »Naša temeljna nacionalna zaveza svobodni in odprti razpravi še ne pomeni dovoljenja za izprijene verbalne napade, kakršen se je zgodil tudi v tem primeru.« Verjetno ga za to bog že sovraži. Vsaj Phelbsov bog.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.