Staš Zgonik

 |  Mladina 10

O plastičnih vrečkah

Vlada prepričala poslance, naj počakajo s samostojnimi ukrepi

/media/www/slike.old/mladina/mvreke_b5.jpg

© Borut Peterlin

Konec lanskega leta je 36 poslancev iz različnih poslanskih skupin v parlamentarno proceduro vložilo predlog zakona o omejevanju uporabe plastičnih vrečk, ki predvideva uvedbo visokega okoljskega prispevka zanje, prejšnji teden pa je predlog dočakal prvo obravnavo. A kot kaže, zakon ne bo potrjen. Državni sekretar na ministrstvu za okolje Peter Gašperšič je takoj na začetku opozoril, da bi bilo treba rešitve iskati znotraj že veljavnih podzakonskih aktov, ki celovito urejajo vprašanje embalaže in odpadne embalaže. Sicer, je poudaril, bi to lahko povzročilo podvajanje obdavčevanja, saj sta v ceni vsake vrečke že zdaj vključeni embalažnina in okoljska dajatev.
A predlagatelji zakona se niso dali. Po besedah poslanca Zaresa Tadeja Slapnika so pred vložitvijo zakona ministrstvu za okolje predlagali, naj vprašanje plastičnih vrečk temeljiteje uredi z uredbo, vendar se na te predloge ni odzvalo. Zdajšnje dajatve za najtanjše plastične vrečke, ki jih trgovci delijo brezplačno, so res smešne. »Glede na njihovo povprečno težo so sedaj obdavčene zgolj z 0,0000045 evra, torej praktično nič. Da se pobere en evro davka na embalažo iz naslova teh vrečk, jih je treba skupaj zbrati kar 217.865,« je opozoril Slapnik. Šele z vložitvijo predloga zakona v parlamentarno proceduro so se na ministrstvu zbudili, je še ugotavljal. Prav zato tudi številni poslanci niso verjeli v sposobnost ministrstva, da v razumnem roku pripravi potrebne spremembe podzakonskih aktov. »Tam jim seveda leto dni cincanja nič ne pomeni,« je ugotavljal Franc Žnidaršič iz poslanske skupine Solidarnost.
Šele ko se je razpravljavcem pridružil okoljski minister Roko Žarnić in jim zagotovil, da bo osnutek uredbe, ki bo problematiko uredila celoviteje, končan in dan v javno razpravo do 15. marca, po vseh potrebnih postopkih pa bo lahko uredba sprejeta še pred parlamentarnimi počitnicami, so se nekoliko omehčali in izglasovali predlog, da odločanje o zakonu v prvem branju prestavijo na katero od prihodnjih sej. Takrat ga bodo, če bo minister držal besedo, najverjetneje zavrnili in pustili vladi, da sama uredi omejevanje uporabe plastičnih vrečk.
Čeprav so vsi poslanci po vrsti izražali podporo namenu zakona, pa je bilo slišati tudi nekaj povsem upravičenih pomislekov. Danijel Krivec iz SDS je na primer opozoril, da gre za problematiko, »ki sploh ni tako pereča in je minorna v primerjavi z drugimi težavami, ki na področju ravnanja z odpadki pestijo našo državo«. Njegov poslanski kolega Milan Čadež pa je poslance opomnil, da so v državnem zboru v koših za odpadke na istem mestu plastični kozarci, steklenice in tudi papir. »Dokler ne bomo pometli pred svojim pragom, bomo težko vzor državljanom in jim postavljali zakone.«
Tudi minister Žarnić je prispeval svojo cvetko: »Včeraj, ko sem šel v Mercator nekaj kupovat, sem korajžno nosil tisto njihovo potiskano nosilno vrečo, in ko je blagajničarka to videla, je rekla: O, kritika poslancev že deluje.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.