Funkcionarji na teste za droge

Prav, a zakaj bi se ustavili pri tem, kaj pa alkotest ali še kakšen drug?

Ali lahko poslanci občasno uživajo opojne substance?

Ali lahko poslanci občasno uživajo opojne substance?
© Borut Peterlin

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev za prepovedane droge. Kot so poslanci SDS zapisali v sporočilu za javnost, je tak zakon »v javnem interesu in zagotavlja reden preventivni nadzor najpomembnejših funkcionarjev v državi na njihovo 'odpornost' proti drogam«. V nadaljevanju so predlagali, da bi takšne teste opravljali predsednik republike, poslanci državnega zbora, premier, njegovi ministri in državni sekretarji, saj ima javnost, tako trdijo v SDS, pravico vedeti, ali so našteti funkcionarji čisti in trezni pri sprejemanju pomembnih odločitev.
Kakršnekoli že so strokovne ali moralne utemeljitve tega predloga, pa iz sporočila SDS razberemo, da ni nastal le iz iskrene skrbi za blagor javnosti, temveč gre med vrsticami za še eno obračunavanje s političnimi nasprotniki.
To je pravzaprav precej očitno. Ko pišejo, da »če je takšnih zadrogiranih primerkov več in nastopajo v ustrezni kombinaciji, so posledice njihovega delovanja lahko izjemno škodljive in nevarne. Vsaka, še tako slaba odločitev, je zanje lahko fantastičen dan. Takšnih fantastičnih dni pa je bilo v tem mandatu že preveč.« Treba se je le spomniti izjave premiera Boruta Pahorja, ki je ob podpisu arbitražnega sporazuma za reševanje mejnega spora s Hrvaško novembra 2009 dejal: »Kakšen fantastičen dan!«
Morda pa gre pri vsem skupaj, kakor rad pravi Janša, za odvračanje pozornosti od drugih vprašanj, od recimo manipulacije z arhivskim gradivom, s katerim so želeli predsedniku Danilu Türku naprtiti, da je bil neposredno obveščen o bombnem napadu v Velikovcu. Pravni strokovnjak dr. Lojze Ude je predlog SDS zavrnil, rekoč, da pomeni prevelik poseg v zasebnost vsakega posameznika, in dodal, da pravno ne bi vzdržal, lahko pa bi bil tudi ustavno sporen.
Sploh pa, zakaj samo testiranje za droge? Zakaj ne bi poslanci pred vsakim glasovanjem opravili alkotesta? Zakaj jim ne bi merili inteligenčnega kvocienta in preverjali njihove splošne razgledanosti, še bolj pa bi bil dobrodošel kakšen test iz racionalnega dojemanja resničnosti. Vzemimo za primer politika, ki verjame, da ga preganjajo pošasti iz preteklosti, proti njemu osebno naj bi se spletla velika mednarodna zarota. Morda bi potem takšen funkcionar težje delal v politiki ali pa bi imel za svoje delo manjšo legitimnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.