Marjan Horvat

 |  Mladina 11

O avtorski kraji

Hribar, Kučan, Janša

/media/www/slike.old/mladina/mhribar.jpg

© Arhiv Mladine

Prvak SDS Janez Janša je za spletni portal MMC komentiral tudi odstop nemškega obrambnega ministra Karl-Theodorja zu Guttenberga, ker so mediji in znanstvena javnost ugotovili, da je dobršen del doktorske naloge prepisal brez ustreznega citiranja. Janša je pri tem opozoril, da tega vendarle ne moremo primerjati s »podobnostjo« njegovega stavka o Sloveniji kot svetilniku napredka, za katerega je našel, recimo temu tako, »inspiracijo« v govoru nekdanjega britanskega premiera Tonyja Blaira. Po Janši je v govorih državnikov to normalno.
Takoj zatem pa je v svojem slogu pribil: »Cela Slovenija se spomni zadnjega stavka iz govora predsednika Kučana 25. junija leta 1991 ob razglasitvi samostojne države. Takrat je dejal: 'Danes so dovoljene sanje, jutri bo nov dan.' To je stavek iz nastopa nekdanjega ljubljanskega župana Ivana Hribarja. Gospodu Kučanu ni nihče očital, da je prepisal gospoda Hribarja.«
Drzne besede. Janša spet očita nekdanjemu predsedniku, da so njegove znamenite besede plagiat. Pričakovali bi, da bo prišel na dan z dokumenti o plagiatorstvu. Toda tega ni storil. Zaman smo več dni poskušali dobiti napotek iz SDS, da bi se prebili do izvirne Hribarjeve izjave. Ni je ne v njegovi biografiji izpod rok dr. Igorja Grdine ne v Hribarjevem zborniku, kjer s prispevkom sodeluje tudi dr. Andrej Rahten, ki nam prav tako ni ustregel pri razvozlavanju uganke.
Za Kučana je sicer znano, da večino govorov piše sam, te »prelomne besede« pa naj bi nastale nekaj minut pred samim govorom, v času, ko so Ljubljano preletavala vojaška letala, naj bi jih pripisal na list papirja, ki je bil naslonjen na hrbet tedanjega šefa njegovega kabineta Marjana Šiftarja.
'Nikoli več ne bo tako, kot je bilo,' pa je menda Ivan Hribar dejal v začetku prejšnjega stoletja, vendar verjetno Janez Janša ni mislil na to izjavo, saj se preveč razlikuje od Kučanove o »sanjah in novem dnevu«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.