Konec še enega alternativnega kluba

»Nakupovalnim centrom da, alternativni kulturi ne!«

Koncert v kranjskem centru alternativne kulture

Koncert v kranjskem centru alternativne kulture
© Samo Bešlagić

Gorenjska regija je izgubila enega izmed najpomembnejših in najbolj prepoznavnih centrov alternativne kulture, in sicer Izbruhov kulturni bazen v Kranju. Gre za prostore nekdanjega plavalnega centra, ki so ga leta 1963 s prostovoljnimi delavskimi akcijami zgradili Kranjčani, v času samostojne Slovenije pa je prazen žalostno propadal. Alternativno kulturno društvo Izbruh (AKD Izbruh), nezadovoljno z mrtvilom v kulturi v svojem mestu in z nezanimanjem občinske oblasti za to vprašanje, je leta 2001 zasedlo prostore centra oziroma ga »osvobodilo«.
Predstavnik AKD Izbruh Andraž Šulc je v zvezi z dogajanjem v centru povedal: »Izbruhov bazen je bilo mesto, kjer je 10 let živela
alternativna kultura, s čimer smo dokazali, da je Kranj takšen center res potreboval. V njem so vadile različne glasbene skupine, od tega jih je kar nekaj zelo prepoznavnih, prostori pa so bili vedno na voljo tudi posameznikom z drugih področij kulture, da so lahko v njih ustvarjali. Skorajda vsak dan se je v Izbruhovem bazenu kaj dogajalo. Imeli smo stalne obiskovalce, ki so se udeleževali koncertov, predavanj, raznih delavnic ter diskusij, umetniških dogodkov, videoprojekcij in tako dalje.« Tudi nekateri danes nacionalno znani stand up komiki, kot sta denimo Tin Vodopivec in Klemen Bučan, so se prvič preizkusili na odru prav v Izbruhovem bazenu, med predavatelji, ki so se tam zvrstili, pa naj omenimo Toma Križnarja. V Izbruhovem bazenu je o Darfurju predaval že veliko prej, preden so se zanj začeli zanimati večji mediji.
Zemljišče, na katerem stoji center, je bilo v denacionalizacijskem postopku vrnjeno nekdanjemu lastniku. Šulc je o tem povedal: »Že od samega začetka smo računali, da Izbruhovega bazena ne bomo izgubili, saj se je kot alternativni center vendarle dokazal za uspešnega in ima neko vrednost za številne mlade v Kranju. Nismo si mislili, da bo občina tako ravnodušna do nas. Dokopali smo se do dokumenta, ki potrjuje, da je občina z lastnikom zemlje sklenila dogovor, da mu jo takoj izroči, če bo dovolil obnovo lokalnega gradu Kiselstein, saj mora kot neposredni sosed gradu dati dovoljenje za obnovo. Zaradi tega dogovora smo pristali na cesti in nimamo kam.«
Z Mestne občine Kranj so nas obvestili, da »si prizadevamo pomagati poiskati nadomestne prostore za dejavnost AKD Izbruh«, pri čemer so tudi našteli nekaj potencialnih lokacij, a so te, kot priznavajo sami, neprimerne.
»Da, saj to je ravno ta glavni problem, s katerim se ukvarjamo,« je zaključil Šulc. »Sleherna mestna oblast, torej ne le sedanja, je razprodala tako rekoč vse občinske prostore v Kranju in sedaj tudi sami ugotavljajo, da nas nimajo kam dati. Očitno se zdi občini pomembneje, da imamo veleprodajne centre, za alternativno kulturo pa kot kaže ni prostora! Ne vemo še, kaj bomo storili. Naj zasedemo kar prostore mestne oblasti in tam organiziramo vaje glasbenih skupin?« Zakaj pa ne?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.