Vanja Pirc

 |  Mladina 12

”Nobene stranke ne pusti ravnodušne”

Zakaj visoka uradnica MJU hvali konkretno metodo kadrovanja?

Afera Thaler je ponovno obudila večno vprašanje, kaj pri odločanju pravzaprav vodi politike in druge odločevalce. Tudi doma, v Sloveniji. Na teh straneh smo si podobno vprašanje postavili prejšnji teden, ko je poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič na vlado naslovil pobudo, naj bo bolj naklonjena metodi kadrovanja GE-HRM, ki jo ponuja slovensko podjetje GE-Global Elite. Ta naj bi omogočala lažjo presojo pri izbiri kadrov kot konkurenčne metode, po Jelinčičevem mnenju pa naj bi celo pripomogla »h gospodarski rasti in odpravljanju socialnih problemov«. Od kod metodo tako dobro pozna, ni želel pojasniti.
Na spletni strani podjetja GE-Global Elite smo medtem opazili navdušeno izjavo direktorice direktorata za organizacijo in kadre na ministrstvu za javno upravo Mojce Ramšak Pešec o tej metodi kadrovanja. A vladni urad za komuniciranje je sporočil, da doslej nobeno ministrstvo, pa tudi nobena vladna služba ni sodelovala s podjetjem GE-Global Elite, prav tako ni nihče od njega odkupil njegove metode kadrovanja. Zakaj je torej visoka uradnica ministrstva za javno upravo zapisala, da ta metoda »nobene stranke ne pusti ravnodušne«? Kako jo pozna tako dobro? Odgovora na to konkretno vprašanje nismo dobili. Je pa Ramšak Peščeva povedala, da se na ministrstvu v okviru pristojnosti na področju sistemskega urejanja upravljanja kadrovskih virov seznanjajo z različnimi metodami upravljanja in izbire kadrov. Tako jim je bila novembra 2009 predstavljena tudi metoda GE-HRM. »Predstavitev je bila predvsem informativne narave in na podlagi tega niso bile izvedene nobene aktivnosti niti ne sprejete nobene odločitve,« pravi Ramšak Peščeva. A če sodelovanja ni bilo, smo lahko ob njenem javnem navdušenju nad specifičnim izdelkom le še bolj začudeni.
Ramšak Peščeva sicer ni edina javna uslužbenka, ki je javno hvalila ta konkretni izdelek. Še nedavno ga je na spletni strani podjetja GE-Global hvalil tudi uradni govorec zunanjega ministrstva dr. Milan Balažic, ki je bil tam naveden celo kot svetovalec podjetja. Balažic je to zanikal, saj naj bi bil s podjetjem sodeloval samo leta 2007, ko še ni bil javni uslužbenec. Po objavi članka so njegov »svetovalski« opis umaknili s spletne strani.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.