Neja Marković

 |  Mladina 12

”Stai zitta bastarda!”*

Nacionalna nestrpnost na nogometnem igrišču v Doberdobu

Moštvo Mladosti (v rdečih hlačkah)

Moštvo Mladosti (v rdečih hlačkah)
© Kroma

Italijanska nogometna državna disciplinska komisija je razsodila o incidentu, ki se je zgodil na domači tekmi tretje amaterske lige med kluboma Mladost in Poggio aprila lani v Doberdobu. Predsednik doberdobskega nogometnega moštva Mladost Ivan Pahor se je zaradi nacionalne nestrpnosti, ki jo je tedanji odbornik goriške pokrajinske nogometne zveze Diego Bragato pokazal do slovensko govoreče navijačice, pritožil goriški pokrajinski nogometni zvezi. Na presenečenje predsednika, kapetana in članov moštva Mladost so Bragata kaznovali s šestmesečno prepovedjo delovanja.
Rasna in nacionalna nestrpnost med nogometnimi navijači ni redka, prvič pa se je na tekmi kluba Mladost zgodilo, da si je diskriminacijo ob igrišču privoščil član federacije ali športne ustanove. Nevšečnosti so se pričele že pred začetkom tekme, ko je vstopil Diego Bragato in svojo prisotnost ter to, da vstopnice ni kupil, opravičil s funkcijo predstavnika goriške pokrajinske nogometne zveze. Ostal je pri vhodu, si od tam ogledal tekmo in tam tudi ozmerjal mlado dekle, ki se je pogovarjalo z drugimi navijači kluba Mladost in za klub navijalo v slovenskem jeziku. Nacionalno obarvanost žaljivk je spremljala nestrpnost do kluba Mladost, saj se je izkazalo, da ni prišel, kot je poudaril, službeno, ampak je bil razlog njegovega obiska ta, da je na tekmi, pri Poggiu, igral njegov sin. Bragato je, obrnjen proti navijačici, zaklical: »Stai zitta bastarda!« (* Utihni, pankrt!), to pa je povzročilo prepir med njim in prisotnim navijačem, nato, po tekmi, pa še med igralci obeh moštev.
Ivan Pahor je dan po tekmi sklical sestanek odbornikov nogometnega društva in poslal uradno prijavo goriški pokrajinski nogometni zvezi. Kasneje je predstavnik federacijskega tožilstva na zaslišanje povabil in o dogodku izprašal predsednika in kapetana moštva ter spremljevalce tekme. Prijava je prispela do državne disciplinske komisije, ta pa je razsodila v prid tožečim. Bragato je bil obtožen kršenja prvega in enajstega člena zveznega pravilnika, ki prepovedujeta rasno, nacionalno in etično diskriminacijo, ter kaznovan s šestmesečno prepovedjo opravljanja tedanje funkcije.
Kot razlog za prijavo nestrpnosti je Pahor navedel željo po preprečitvi podobnih dejanj ter poudaril, da je diskriminacija v tem primeru toliko spornejša, ker si jo je privoščil odbornik nogometne zveze. »Vsi smo mislili, da se bo zadeva, kot vedno, pozabila,« je povedal predsednik Mladosti. A očitno se ni. Tudi podobna dejanja se niso več ponavljala, celo sodniki naj bi bili postali pozornejši in strpnejši do slovensko govorečih. »Sodnik na eni kasnejših tekem me je prosil za pomoč pri izgovarjavi slovenskih priimkov, da ne bi prišlo do neprijetnosti in kršenja pravic slovensko govorečih,« je še dodal Pahor.
Te dni bomo sicer videli, ali se bo kakšna nacionalna nestrpnost z ene ali druge strani pojavila na kvalifikacijski tekmi med Slovenijo in Italijo. Vsekakor pa se moštvi obeh držav za varstvo pred diskriminacijo na igrišču lahko zaneseta na Evropsko nogometno zvezo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.