Erik Valenčič

 |  Mladina 12  |  Politika

Še ena pozabljena vojna?

O dogajanju na Slonokoščeni obali

Humanitarne agencije Združenih narodov so pred nekaj dnevi opozorile, da mednarodna skupnost, ki ima svoje oči trenutno uprte v Libijo ter Japonsko, že dalj časa zanemarja grozljive razmere na Slonokoščeni obali, ki od predsedniških volitev novembra lani počasi, a zanesljivo spet leze v državljansko vojno. Tudi tokrat je njihov apel na pomoč slišal bolj malokdo, saj o njem ni poročalo veliko svetovnih medijev ali pa so ga komajda omenili. Vendar bi si dogajanje na Slonokoščeni obali zaslužilo resno mednarodno pozornost, saj je situacija tam veliko bolj dramatična kot pa denimo v Libiji.
Država je ponovno razdeljena na dva dela in zaradi nasilja je svoje domove zapustilo že okrog pol milijona ljudi. Veliko jih beži brez kakršnihkoli osebnih stvari in skorajda nihče se ne zmeni zanje. Ignoranca mednarodne skupnosti je pravzaprav šokantna, o čemer pričajo številke. Združeni narodi so že pred časom zaprosili za 32 milijonov dolarjev, da bi lahko pomagali beguncem, doslej pa so zbrali le sedem milijonov. Humanitarna agencija Svetovni program za hrano (WFP) se srečuje s še večjimi problemi. Predstavnica te organizacije Emilia Casella je za britanski BBC, ki dogajanju v Slonokoščeni obali vendarle posveča nekaj več pozornosti, pojasnila: »Nismo prejeli nobenih donacij od potrebnih 16 milijonov dolarjev, s katerimi bi lahko v to državo pripeljali hrano. Opozarjamo svoje donatorje po svetu, da se morajo resno zavedati tamkajšnje krize. Ljudje potrebujejo hrano takoj.«
Ne gre za kratkoročen problem, ki naj bi se po nekakšnem čudežu rešil sam. Na predsedniških volitvah, prvih po državljanski vojni leta 2002, ki naj bi poenotile državo, je zmagal opozicijski kandidat Alassane Ouattara, vendar je aktualni predsednik Laurent Gbago zavrnil možnost, da bi sestopil z oblasti. Demonstracije obeh privržencev so se kmalu sprevrgle v krvavo nasilje, to pa je državo pahnilo v novo vojno. Dogajajo se srhljivi poboji civilnega prebivalstva in tudi v prestolnici Abidžan potekajo srditi boji za prevlado nad mestom. V obstreljevanju tamkajšnje glavne tržnice prejšnji teden je bilo ubitih 25 ljudi. Nekaj dni kasneje je bilo umorjenih šest žensk, ko so miroljubno demonstrirale v podporo Ouattari. Taki primeri se kar vrstijo, nihče ne ve, koliko ljudi je že bilo ubitih ali koliko jih umira zaradi pomanjkanja hrane. Policija, vojska in različne paravojske ne vzpostavljajo reda, ampak sodelujejo pri plenjenju domov in oborožujejo predvsem najstnike. Privrženci enega in drugega voditelja so odgovorni za zločine zoper človeštvo, ljudem sistematično sekajo ude ali pa jih žive zažigajo. »Zažgite enega našega in mi bomo zažgali deset vaših!« si sporočajo.
In kaj ob vsem tem počne mednarodna skupnost? Razen pozivanja Gbaga k odstopu nič konkretnega. Lahko se zgodi tudi to, da se mednarodna skupnost ad hoc odloči, da bo kaj ukrenila, v tem pa je tudi poanta. Kaj (še) se mora zgoditi, da bo svet posredoval?
Ni pa vse slabo za vse. Mednarodna organizacija držav izvoznic in uvoznic kakava International Cocoa organization pravi, da zaradi dogajanja na Slonokoščeni obali za zdaj še ni ogrožena svetovna trgovina s kakavom. Saj to je očitno tudi pomembno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.