Matejev grešni kozel obsojen

Za uporabo policijskih šotorov v zasebne namene pol leta pogojno

/media/www/slike.old/mladina/mkrope_ml.jpg

© Matej Leskovšek

Nekega poletnega dne julija 2007 je bila specialna enota slovenske policije na posebni nalogi. Na zasebnem zemljišču je za potrebe zasebne rojstnodnevne zabave nekdanjega pripadnika te enote Bojana Lunežnika postavljala policijske šotore, pod katerimi so potem žurali Lunežnik in njegovi prijatelji. Med njimi je bil tudi tedanji notranji minister Dragutin Mate, pri katerem je bil tedaj kot svetovalec zaposlen Lunežnik. Specialci so po zabavi seveda spet odšli v akcijo in pospravili šotore.
Zgodba ni nova, kar je po skoraj štirih letih novega, je sodni epilog. Čeprav je bilo takrat upravičeno vprašanje, katere glave bodo letele zaradi zlorabe elitne policijske enote v zasebne namene, sta se Mate in generalni direktor policije Jože Romšek zaščitila tako, da sta žrtvovala takratnega vodjo specialcev Srečka Felixa Kropeta. Sodišče je zdaj odločilo, da je Krope storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja. Dosodilo mu je pogojno kazen šest mesecev zapora s preskusno dobo dveh let. Krope, danes vodja sektorja za policijska pooblastila in preventivo, je že napovedal pritožbo. Na sodišču sicer ni zanikal, da je odredil postavljanje šotorov pri Lunežnikovi počitniški hiši, a se je branil, da ni prav, da se je na sodišču znašel le on, če pa je na tistem žuru sodeloval celoten vrh slovenske policije na čelu z notranjim ministrom. No, vsaj Lunežnik, zdaj policijski ataše v Beogradu, je še z njim. Sodišče je odločilo, da mora povrniti za 1555 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi in plačati stroške postopka.
Mate, ki je ministrstvo zapustil po izgubljenih volitvah leta 2008, in Romšek, ki se je upokojil kmalu za tem, se lahko le sladko smejita. Medtem ko se bo Krope boril s sodiščem in z organi pregona, bosta letos poleti lahko v miru posedala na kaki sveže pokošeni travi v senci kakega državnega ali zasebnega šotora.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.