Marjan Horvat

 |  Mladina 12

Razpela nazaj v šole!

V italijanskih šolah razpelo poslej le kot »pomemben pasivni simbol«

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu (točneje njegov veliki senat) je presodilo, da so v italijanskih javnih šolah križi dopustni, in tako razveljavilo svojo odločitev iz leta 2009, ko jih je prepovedalo z utemeljitvijo, da križi v javnih šolah kršijo pravico do laičnega izobraževanja in bi lahko bili moteči za nekatoliške učence.
Kaj se je od tedaj spremenilo? Nič. Zato je zanimivo prisluhniti argumentaciji sedemnajstih sodnikov, saj so zapisali, da je »križ na steni pomemben pasivni simbol, katerega vpliv na učence ni primerljiv z didaktičnim govorom ali sodelovanjem v religioznih aktivnostih«. Dodali so še, da ni ničesar, kar bi namigovalo na to, da so »italijanske oblasti nestrpne do učencev drugih veroizpovedi, nevernikov ali tistih, ki imajo nereligiozna filozofska prepričanja«. Pa tudi, da ni dokazov, da bi prisotnost križa na steni »spodbujala razvoj pedagoških praks s prozelitističnimi tendencami«.
Italijanski križ s križi se je začel leta 2009, ko so se Soila Lautsi in njena sinova, sicer finskega rodu z italijanskim državljanstvom, obrnili na evropsko sodišče, ker v italijanskem kraju Abano Terme blizu Benetk iz učilnic niso hoteli odstraniti katoliških simbolov. Lautsijevi so trdili, da križ pomeni kršenje pravice do verske svobode in sekularnih načel, ki bi jih morale javne šole spoštovati. Na sodišču so uspeli. Italijanske javne šole so morale iz svojih prostorov odstraniti križe, ki so italijanske učilnice krasili že od leta 1920. Takrat jih je s posebnim dekretom zapovedal Benito Mussolini, ta dekret pa je veljal tudi po letu 1984, čeprav od tega leta katolištvo v Italiji ni več državna vera.
Na zdajšnjo odločitev evropskega sodišča se je italijanski zunanji minister Franco Frattini odzval z besedami: »Danes so zmagala čustva ljudi v Evropi.« Tudi Vatikan je navdušen, saj so po njegovem razpela »izraz kulturne in verske identitete tradicionalno krščanskih držav«. Skladno z logiko te sodne odločitve pa lahko vsaka država sama presoja o »vrednosti verskih simbolov v svoji kulturni zgodovini in narodni identiteti«, je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.
Razsodba sodišča je »zanimiva«, saj omogoča različne interpretacije, to kažejo tudi odzivi v Italiji. Četudi je sodišče križ označilo (le) za pasivni simbol, se pravi za prepoznavno znamenje neke kulture in tradicije, lahko takšna odločitev marsikje spodmakne tla prizadevanjem za laično šolo. Tudi v Franciji, kjer so v imenu sekularnosti muslimankam prepovedali nošenje burk v javnih prostorih. Ali so sodniki popustili pritiskom tistih katoliških krogov, ki si želijo s sklicevanjem na vrednote in tradicije pahniti Evropo v čas, ki ga več ni, pa bomo še videli.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.