Tjaša Zajc

 |  Mladina 12

Hujskal proti homoseksualcem

Reški duhovnik obsojen zaradi širjenja nestrpnosti do homoseksualcev

/media/www/slike.old/mladina/mupnik_hrvakafranjo_jurjevi_www.gay.hr.jpg

© www.gay.hr

Oktobra lani je v Beogradu potekala parada ponosa, na kateri se je poleg približno 1000 udeležencev zbralo tudi veliko nasprotnikov. Ti so se pred parado in po njej spopadli s policisti, kar je obsodila tuja in domača javnost. Tudi srbska pravoslavna cerkev, ki istospolno usmerjenih sicer ne podpira, je nasilje nad geji obsodila, bistveno drugačno sporočilo pa je širil hrvaški duhovnik Franjo Jurčević. Ta je na svojem blogu in kasneje v TV-oddaji Red Carpet odobraval nasilje ekstremističnih skupin v Beogradu in zapisal, da bi se tudi normalni Zagrebčani morali odzvati enako, ko se na ulicah njihovega mesta zbirajo homoseksualci.
Sam v svojem prepričanju ne vidi nič napačnega, reška nadškofija pa je drugačnega mnenja, saj je Jurčevića kmalu po teh izjavah razrešila vseh cerkvenih dolžnosti. Hrvaška lezbična skupina Kontra je proti njemu vložila tudi tožbo. Roman Kuhar, raziskovalec na Mirovnem inštitutu in urednik revije Narobe, ki se večinoma ukvarja s temami, povezanimi z istospolno usmerjenimi, o tem pravi: »Veseli me, da tudi za RKC nasilje ni sprejemljivo, čeprav se ne morem otresti občutka, da je cerkev župnika odstranila predvsem zato, ker jo je s svojimi radikalnimi nasilnimi stališči postavljal v slabo luč, ne pa zato, ker bi si prizadevala za odpravo diskriminacije gejev in lezbijk.«
Da si duhovnik, ki naj bi bil visoka moralna avtoriteta, širjenja nestrpnosti ne bi smel privoščiti, je bilo očitno jasno vsem, razen njemu. Eno izmed vprašanj, ki se pri tem postavljajo, je, kakšna so bila druga njegova sporočila vernikom. Na svojem blogu je zagotovil, da bo komentarje družbenega dogajanja pisal še naprej in da razrešitev ne bo vplivala na njegove blogovske objave.
Kot kaže, pa čisto brezskrben pri izražanju svojih mnenj ne bo mogel biti. Okrožno sodišče na Reki ga je ta teden obsodilo širjenja sovraštva in nestrpnosti na podlagi spolne usmerjenosti, s čimer je storil kaznivo dejanje zoper vrednote, zaščitene z mednarodnim pravom - širil je rasno in drugo diskriminacijo. Čaka ga trimesečna pogojna zaporna kazen s poskusno dobo enega leta. Skupina Kontra je odločitev sodišča v sporočilu za medije sprejela z odobravanjem in jo označila za pomembno pravno opozorilo o nesprejemljivosti spodbujanja nasilja nad neko družbeno skupino. Podobno pravi Kuhar in pri tem dodaja, da je sovražni govor RKC in z njo povezanih civilnih iniciativ prisoten tudi pri nas: »Nasprotniki družinskega zakonika sleherno intervencijo v odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide začnejo s klasičnim freudovskim zanikanjem: 'Nič nimam proti homoseksualcem, ampak ...' Vse jasneje postaja, da je za nasprotnike družinskega zakonika edini dober homoseksualec - kastrirani homoseksualec. In tudi to je sovražni govor, ki se na površju sicer zdi manj grob, ovit v celofan politične korektnosti, posledice, ki jih ima, pa niso nič manj uničujoče.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.