Peter Petrovčič

 |  Mladina 13  |  Politika

Za petami Miru Senici

Nam gre ob slabi šali o tožilskem zalezovanju partnerja notranje ministrice še lahko na smeh?

Barbara Brezigar in Miro Senica

Barbara Brezigar in Miro Senica
© Borut Peterlin

Odkar je vrhovno državno tožilstvo ponovno odprlo primer na Oražmovi 11, je bila nekakšna skrbno varovana javna skrivnost, da tam, tudi leto kasneje, še vedno iščejo ljubljanskega odvetnika Mira Senico. Zdaj na vrhovnem tožilstvu tega sploh ne skrivajo več, javnosti so namreč posredovali dokumente, ki to dokazujejo.
Iz tožilskih papirjev, ki jih je objavil spletni portal Požareport, izhaja, da so na sodišču zaprosili za odredbo, po kateri bi lahko preverili podatke o klicih odvetnika na dan dogodka, ko so psi doma pokončali ljubljanskega zdravnika Sašo Baričeviča. Zahtevo so utemeljili z izjavama dveh prič, od katerih ena trdi, da je bila v času dogodka prepričana, da se je z Oražmove v velikem črnem terencu odpeljal Senica, druga pa potrjuje, da je bila prva o tem prepričana ... Dokazni krog tožilstvo končuje z informacijo, da je Senica res lastnik črnega terenca. Iz tožilske dokumentacije tudi izhaja, da so posebni policisti vrhovnega tožilstva pri ponovnem pregledu kraja dogodka v hiši našli sledove krvi in z analizo DNK že izključili, da pripada pokojnemu Baričeviču ali ranjenemu policistu. Zato iščejo tretjega odvetnika, pardon, tretjo osebo.
A ker najvišje tožilstvo v državi preiskuje dogodek, kjer ni bilo kaznivega dejanja, saj je domnevni storilec že mrtev in posledično ne gre za preiskavo, ki bi imela za cilj obsodbo pred sodiščem, pač pa politično igro, dovolj o tem. Bistveno je vprašanje razmejitve pristojnosti med policijo in novonastalo tožilsko policijo. Četudi generalna državna tožilka v kratkem odhaja, tožilska policija ostaja, s tem pa tudi možnost zlorab v prihodnje. Tožilski policisti, ki jih je Brezigarjeva dobila pod Janševo vlado, so po zakonu pristojni izključno za preiskovanje sumov kaznivih dejanj policistov in drugih oseb s policijskimi po-oblastili. Kljub temu je to v zadnjem času postala njihova postranska dejavnost. Na Oražmovi že ne preiskujejo oseb s policijskimi pooblastili.
Poleg tega pa tudi ne preiskujejo samo za Brezigarjevo oziroma za specializirani oddelek vrhovnega tožilstva. Iz tožilskih dokumentov namreč izhaja, da preiskujejo primer, ki ga od ponovnega odprtja dalje uradno vodi ljubljansko okrožno tožilstvo. Slednje druge izbire sploh nima, saj po izključitvi policije iz tega primera, ker da ji več ne zaupa, nima komu drugemu zaupati izvajanja policijskih pooblastil. Za uporabo tožilskih policistov s strani okrožnih tožilstev pa tudi z veliko domišljije ni moč najti podlage v zakonu. Zato je predlog enega izmed tožilskih policistov za pregled telefonskih pogovorov sodišču poslala njegova šefica, vodja specializiranega oddelka na vrhovnem tožilstvu Dragica Kotnik.
Za trenutek odmislimo, da gre za Mira Senico in Katarino Kresal, in ponovimo vprašanja. Je v skladu z zakonom, da generalni državni tožilec s policisti vrhovnega tožilstva sam preiskuje konkretno zadevo? Je v skladu z zakonom, da ti policisti preiskujejo splošna kazniva dejanja? In ne nazadnje, ali je v skladu z zakonom, da to počnejo tudi za okrožna tožilstva?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.