Iz vojaške ladje nočni klub?

Očitno v recesiji ni vse tako zelo slabo

Sodeč po fotografijah je bil to res obupno žalosten dan v pristanišču Portsmouth na jugu Anglije, kjer se je zbralo na stotine Britancev, civilistov in mornariških častnikov, ki so se s salutiranjem ter prepevanjem imperialističnih pesmi družno poslovili od britanskega vojaškega ponosa, ladje HMS Ark Royal. Na zasebni ceremoniji novembra lani ji je v slovo pomahala tudi kraljica Elizabeta II., ki je ladjo pred 25 leti sprejela v službo kraljevine, zdaj pa jo je iz te službe odpustilo ministrstvo za obrambo zaradi strogih varčevalnih ukrepov, ki so doleteli celo vojsko.
Potem ko so mornariški častniki na ladijskem krovu še poslednjič spustili britansko zastavo in jo zvili v trikotnik, je zadnji poveljujoči ladje HMS Ark Royal kapitan Jerry Kyd za BBC povedal: »Še predobro se zavedam, da sta ta prepoznavna ladja in predvsem njeno ime pomenila veliko številnim ljudem.« Prva bojna ladja s tem imenom je leta 1588 sodelovala pri zgodovinskem uničenju španske armade, njena »potomka« pa je pred leti vodila britansko vojaško floto ob napadu na Irak.
HMS Ark Royal ni edina ladja, ki je bila v zadnjem času odpoklicana iz službe njenega veličanstva. Časi so zelo težki za tamkajšnjo mornarico in skupaj z njo trpi celoten britanski ponos - še vedno prežet s slavo ter veličino nekdanjega imperija, nad katerim menda ni nikoli zašlo sonce. V pesmi »Vladaj, Britanija«, ki jo je v 18. stoletju napisal James Thomson in ki se še vedno poje kot neuradna himna, je refren: »Vladaj, Britanija! Britanija, vladaj valovom! Britanci nikoli ne bodo sužnji.«
A danes so. Sužnji dolgov. Leta in leta brezvestnega zapravljanja, življenja na kredit, nespametnih odločitev politikov in bank ter drugih finančnih špekulantov so tudi Veliko Britanijo spravila na kolena. Sedanja vlada se že spoprijema z množičnimi protesti zaradi krčenja javnega sektorja in socialnih pravic, v ozadju pa medtem poteka razprodaja nacionalnega ponosa. Tudi vojaških ladij. Prejšnji teden se je na zadnjo plovbo recimo odpravila ladja HMS Invincible, in sicer proti Turčiji, kjer jo bodo razrezali za staro železo.
Kakšna prihodnost čaka HMS Ark Royal, še ni povsem jasno. Ladja bo končala na dražbi skupaj še s tremi rušilci. Ministrstvo na svoji spletni strani že zbira ponudbe, pri čemer je pomemben tudi namen morebitnega kupca, torej kaj bi z ladjo rad počel. Ministrstvo dopušča možnost, da bi novi lastnik ladjo preuredil v komercialno pristajališče za helikopterje ali celo v nočni klub.
Očitno bi se Britanci ladje res radi čim prej znebili, saj že samo vzdrževanje stane veliko. To spoznavamo tudi v Sloveniji na primeru ladje Triglav, ki smo jo dobili od Rusov za poplačilo klirinškega dolga.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.