Neja Marković

 |  Mladina 13

Banova Drama

Kaj se bo zgodilo z ravnateljem ljubljanske Drame Ivom Banom?

Ministrica za kulturo Majda Širca, ravnatelj Ivo Ban in dramatik Tone Partljič

Ministrica za kulturo Majda Širca, ravnatelj Ivo Ban in dramatik Tone Partljič
© Marko Pigac

Ministrstvo za kulturo je sprožilo postopek za razrešitev ravnatelja SNG Drame Iva Bana. Na podlagi opozoril Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije o nepravilnostih pri Banovem ravnateljevanju in anonimne prijave je svet zavoda ustanovil komisijo, da je raziskala obtožbe iz prijave. Ministrica za kulturo Majda Širca je ukrepala in Banu ter strokovnemu svetu 18. marca poslala predlog za razrešitev, da bi se o njem izrekla in nanj odgovorila.
Ivo Ban je vodenje Drame prevzel leta 2008, ko ga je za ravnatelja imenoval tedanji minister za kulturo Vasko Simoniti. Njegov predhodnik Janez Pipan, ki je Dramo uspešno vodil 14 let, se je omenjenega leta ponovno prijavil na javni razpis, vendar mu Simoniti mandata ni podaljšal. Ob Banovem imenovanju za ravnatelja je odstopil tedanji predsednik strokovnega sveta SNG Drame Ljubljana Tone Partljič. O ministrovi odločitvi za Bana namesto za Pipana je Partljič povedal: »Zdelo se mi je nemoralno, da ga je minister imenoval na podlagi njegovega načrta vodenja, ko je sam videl, da notri ni nobene resne vsebine.« Sedanji Banov položaj pa ga ne preseneča: »Pričakoval sem tak razplet. Izkušnje žal potrjujejo, da igralci niso tudi dobri gledališki vodje.« Nepričakovana ministrova izbira, glede na to, da je Drama s Pipanom prebrodila krizo in dosegla vrhunec svojega ustvarjanja, je bila očitno bolj politične narave.
O domnevnih Banovih nepravilnostih in okoriščanju s sredstvi javnega zavoda se je pisalo že nekaj časa. Društvo teatrologov in gledaliških kritikov Slovenije je v javnem pismu poudarilo vprašanje oddajanja prostorov Drame za snemanje oddaje Slovenija ima talent, zaradi česar je odpadlo tudi nekaj predstav. Anonimno pismo pa Banu med drugim očita zanemarjanje ravnateljske funkcije zaradi hkratnega igralskega dela, česar ne zanika. Svoje igranje je v izjavi za Dnevnik opravičil z izgovorom, da v gledališču za nekatere vloge ni drugega primernega igralca njegove starosti. Prav tako ni zavrnil obtožb o uporabi službenega avta v osebne namene in plačevanja osebnih potrebščin s službeno kartico, saj naj bi bil vse izposojeno takrat nujno potreboval in kasneje tudi vrnil. S službeno kartico naj bi bil kupoval cigarete, kurilno olje in gorivo, kar se mu ne zdi sporno, saj je bil takrat, kot je povedal za Dnevnik, v finančnih težavah, kasneje pa naj bi bil vse povrnil v obliki odtegljaja od ravnateljske plače. Prav tako je ravnodušen do očitkov o izplačevanju dnevnic »na roke«, ker naj bi bilo to, po njegovih besedah, nekaj vsakdanjega. Na sedežu Komisije za preprečevanje korupcije Banovih dejanj niso želeli komentirati, saj se z njegovim primerom še niso ukvarjali. Napotili so nas na Računsko sodišče, tam pa se prav tako niso želeli opredeliti do tega primera, češ da se o konkretnih vprašanjih izrekajo le v revizijskem postopku, in so nam za bolj poglobljen odgovor predlagali Komisijo za preprečevanje korupcije.
Banov odgovor na predlog ministrstva za razrešitev bo znan sredi aprila. Nato se bo ministrica dokončno odločila, ali bo Bana razrešila s položaja ali morda ne. »Verjetno si ministrica ne bo premislila,« je povedala vodja službe za odnose z javnostmi ministrstva za kulturo Bojana Leskovar. »Ministrica bo končni odgovor podala v razumnem roku, to pomeni v 15 dneh od Banovega odgovora,« je še dodala. Banu po tem ostaja le še možnost pritožbe na upravno sodišče. Mladini mu na vprašanje, kako se bo odločil, ni uspelo odgovoriti, saj je bil na službeni poti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.