Urša Marn

 |  Mladina 13

Ekscesno dragi priganjači

Zapravljivost ministrstva za zdravje

Svetovalka Barbara Stegel

Svetovalka Barbara Stegel
© Luka Cjuha / Dnevnik

V času krize, ko naj bi se vsa vlada ukvarjala z vprašanjem, kje lahko kaj prihrani in tako zmanjša javnofinančno porabo, na ministrstvu za zdravje še naprej zapravljajo. Tako so oktobra lani s samostojno podjetnico za svetovanje Barbaro Stegel sklenili pogodbo, po kateri bo podjetnica za dve leti svetovanja, torej do konca mandata te vlade, prejela 117.600 evrov ali natančno 4900 evrov na mesec. Ker je bila Stegelova pred tem izvršna direktorica za korporativno komuniciranje v Mercatorju, še prej pa pomočnica uprave Istrabenza, odgovorna za odnose z javnostmi, bi pričakovali, da bo ministru za zdravje Dorijanu Marušiču svetovala pri komuniciranju z javnostjo.
Toda ne. Svetuje mu pri pripravi in uveljavitvi zdravstvene reforme in organiziranju zdravstvenega sistema, in to čeprav nikoli v karieri ni delala v zdravstvu. Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da je bila Stegelova izbrana na javnem razpisu, njena cena, ki je plod pogajanj, pa je bila med ponudniki najugodnejša. Družba Deloitte je za svetovalni dan v končni ponudbi zahtevala 600 evrov, družba KPMG 560 evrov, družba Revidikum 249 evrov, Stegelova pa 'pičlih' 245 evrov. V zameno za ta honorar ministrstvu za zdravje svetuje za polni delovni čas, po potrebi pa opravlja tudi nadurno delo. Tako koordinira priprave zakonskih in podzakonskih aktov, koordinira, organizira in oblikuje načrte, predloge in ukrepe ministrstva na interni ravni in v odnosu do drugih deležnikov ministrstva, prav tako koordinira tudi delovne skupine za pripravo predlogov predpisov in upravnih aktov.
Sliši se blazno zapleteno, toda v resnici jo je Marušič najel predvsem zato, da k delu priganja zaposlene na ministrstvu - tako so nam vsaj v neformalnem pogovoru pojasnili tam. Navadni državljani smo leta živeli v očitno zmotnem prepričanju, da je priganjanje ministrova naloga. Če ta meni, da zaposleni ne delajo dovolj ali da delajo slabo, jih navsezadnje lahko zamenja s sposobnejšimi in učinkovitejšimi, ne pa da javni denar na veliko zapravlja za najemanje zunanjih priganjačev.
Najem zunanjih svetovalcev je smiseln samo, če imajo ti specialna znanja, ki zaposlenim na ministrstvu manjkajo. Ne da se tako tolerira lenoba državnih uslužbencev. Zanimivo je, da se Stegelova spozna na veliko stvari, saj je iz poročila o opravljenem delu za januar letos razvidno, da je svetovala pri vodenju projekta vzpostavitve referenčnih ambulant, pri reševanju vprašanja vzpostavitve forenzičnega oddelka v UKC Maribor, pri uvedbi nadzora v zdravstvenem domu v Izoli, pa tudi pri vsebini in predstavitvi zdravstvene reforme kriznim ministrom. Samo januarja je tako nabrala 208 ur oziroma 26 svetovalnih dni, kar je proračun ministrstva stalo 7644 evrov skupaj z DDV.
Na ministrstvu se branijo, da je Marušič mandat prevzel na polovici in da je imel pravico angažirati pet strokovnjakov z različnih področij. Dva od njih, tudi Stegelovo, je angažiral na podlagi javnega razpisa. Dodajajo še, da je Stegelova magistra ekonomije in da so njene dolgoletne izkušnje iz gospodarstva nadvse dobrodošle in uporabne. »Glede na prizadevanja ministrstva za zdravje, da vzpostavi kar najučinkovitejšo in gospodarno upravljanje javnih zdravstvenih zavodov in celotnega zdravstvenega sistema, je njeno znanje in upravljanje organiziranosti iz gospodarstva dobrodošlo.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.