Staš Zgonik

 |  Mladina 13

Spet o kantah

Nevednost ministra Žarnića

Minister Roko Žarnić

Minister Roko Žarnić
© Borut Krajnc

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić rad poudarja, da za nekatera področja v svojem resorju ni specialist. Je pač gradbeni inženir, strokovnjak za potresno varnost in varstvo kulturne dediščine. A zdaj je minister že več kot leto in obdobje, ko bi morali biti zaradi tega do njega prizanesljivi, se je nepreklicno izteklo. Zato toliko bolj zbode trditev, ki si jo je ta teden privoščil v državnem zboru.
Ko ga je poslanec SDS Zvonko Lah vprašal, kdaj bo v Sloveniji končno zgledno urejeno ločeno zbiranje odpadkov, se je za uvod odločil, da bo pokazal, da v Sloveniji glede tega vendarle ni tako hudo. »Če greste v Bruselj, boste videli pred hišami plastične vrečke, kar tako. Če greste pogledat v Pariz, o zbiranju, ločeno, še ni govora, še daleč so od tega.« Pustimo ob strani opravičevanje nezadovoljivega položaja v Sloveniji z enakim položajem drugod. Predvsem se nam je zdelo čudno, da omenjeni zahodni milijonski mesti ne bi imeli urejenega ločenega zbiranja odpadkov. In smo se odločili preveriti.
Izkazalo se je, da je imel minister Žarnić vsaj v nečem prav. V Bruslju boste pred hišami res videli plastične vrečke. A te bodo različnih barv. Rumene za papir in karton, modre za plastično in kovinsko embalažo ter bele za druge odpadke. Za odvoz odpadkov občani plačajo že z nakupom vrečk. Podoben sistem imajo npr. tudi v Zürichu v Švici.
Kar pa se tiče »umazanega« Pariza, naj povemo, da je mesto soustanovitelj agencije za ravnanje s komunalnimi odpadki Syctom, ene največjih v Evropi, ki skrbi za odpadke 84 občin, razporejenih po petih departmajih. Morda bi sicer pariški sistem res koga zavedel, češ da za ločevanje odpadkov tam še niso slišali. Poleg zbiralnikov za steklo imajo namreč samo zelene zabojnike, ene z rumenimi, druge z zelenimi pokrovi. V prve gredo vsi odpadki, ki jih je mogoče reciklirati, v druge pa vsi preostali. Nadaljnje ločevanje opravijo za to usposobljeni ljudje v sortirnicah.
Poglejmo še nekaj statističnih podatkov o ravnanju s komunalnimi odpadki leta 2009, ki jih je nedavno objavil Eurostat. V Belgiji je na odlagališčih končalo le 5 odstotkov komunalnih odpadkov, v Franciji 32, v Sloveniji pa kar 62 odstotkov. Kompostiranih je bilo v Belgiji 24, v Franciji 16, v Sloveniji pa 2 odstotka odpadkov. Edina kategorija, kjer se lahko dostojno primerjamo, je delež recikliranih odpadkov, ki je v Belgiji znašal 36, v Franciji 16, v Sloveniji pa 34 odstotkov.
Glede na to, da se mora Roko Žarnić za ministrski stolček zahvaliti prav »kantam za smeti«, ki so odnesle njegovega predhodnika, bi se lahko vsaj o tem področju nekoliko bolje podučil.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.