Borut Mekina

 |  Mladina 13

Je Janša ponarejal in lagal?

Objavil je »lasten«, ne Mladinin obtožni predlog

Redni obiskovalec slovenskih sodišč Janez Janša

Redni obiskovalec slovenskih sodišč Janez Janša
© Borut Krajnc

Vodja SDS Janez Janša je oktobra lani sprva za RTV Slovenija dejal, da obtožnega predloga v zadevi Patria še ni prejel, ima pa neko različico, ki jo je dobil iz novinarskih krogov in »ni vredna papirja, na katerem je napisana«.
Dan za tem je za POP TV kar neposredno zatrdil, da ima zgolj »Mladinino« različico, potem pa je to t. i. »novinarsko« ali »medijsko« verzijo obtožnega predloga, na katerem sta kot naslovnika navedena odgovorni in notranjepolitični urednik Mladine, objavil še na svojem profilu na Facebooku. Češ da mu je dokument poslala Mladina.
A ta teden se je Janša očitno razkril. Na spletni strani SDS je objavil zapis, v katerem je napadel dvojna merila Nataše Pirc Musar. Musarjeva naj bi bila zoper predsednika SDS sprožila postopek »zaradi objave lastnega obtožnega predloga na socialnem omrežju le nekaj dni po objavi, medtem ko je zoper Mladino, ki je obtožni predlog objavila več kot mesec dni prej, postopek sprožila mnogo kasneje in še to na pritisk javnosti«. Musarjeva je sicer kasneje to navedbo demantirala in poudarila, da je januarja ovadila vse, torej Janšo in Mladino skupaj. Toda pomembnejši je zapis na spletni strani, kjer je Janša očitno priznal, da je objavil »lasten« obtožni predlog. Torej ne več »Mladinino« različico.
Kaj torej to pomeni? Janeza Janšo smo vprašali, ali je s tem zapisom na spletni strani priznal, da se je v izjavah za POP TV in RTV Slovenija zlagal, objavljeni dokument na Facebooku pa ponaredil. Konec koncev bi bila lahko Mladina zaradi te njegove dezinformacije osumljena kot sostorilka pri kaznivem dejanju zlorabe osebnih podatkov oziroma objave sodnih spisov na spletu. Vendar do zaključka redakcije njegovega odgovora nismo prejeli, iz SDS pa niso odgovarjali niti na podobna novinarska vprašanja iz drugih medijskih hiš. Očitno na to vprašanje ni mogoče odgovoriti.
Mimogrede, v SDS so zapisali, da ne drži, da »predsednik SDS ne prejema pošte informacijske pooblaščenke, saj po treh letih njenega načrtnega šikaniranja razpolaga že s kakimi 5 kg njenih izdelkov«.
Izračunali smo, da bi to zneslo 994 strani. Kar je ravno tako nemogoče. To je v odzivu na zapis »Ivana (Janeza) Janše« pojasnila tudi Nataša Pirc Musar in nas spomnila, da je konec koncev Janez Janša tudi javni funkcionar. Plačujemo ga torej vsi, zato bi bilo prav, da na vprašanja odgovarja. Po možnosti po resnici.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.