Staš Zgonik

 |  Mladina 13  |  Družba

Prostovoljno junaštvo

O obveznostih delavcev NEK v izrednih razmerah

Skladiščenje jedrskih odpadkov v Krškem

Skladiščenje jedrskih odpadkov v Krškem
© Matej Leskovšek

Svetovni mediji so polni hvalnic pogumnim jedrskim inženirjem, ki se tudi za ceno svojega zdravja borijo za obvladovanje razmer v jedrski elektrarni Fukušima Daiči. Nas je zanimalo, kako je to urejeno v jedrski elektrarni v Krškem. Ali pogodbe o zaposlitvi zaposlene obvezujejo k vztrajanju v izrednih razmerah? Kot je povedala predstavnica za stike z javnostmi Ida Novak Jerele, se tudi v izrednih razmerah načeloma upoštevajo omejitve izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju, ki veljajo za normalne razmere, to je 20 milisievertov na leto oziroma približno šestkrat več od naravnega ozadja.
Odmerek radiacije do 100 milisievertov je po Uredbi o mejnih dozah, radioaktivni kontaminaciji in intervencijskih nivojih dovoljen za preprečevanje resnih zdravstvenih poškodb in preprečevanje velike škode, če se delavci predhodno seznanijo s položajem in tveganji, poleg tega pa mora biti jasno ugotovljeno, da akcije res ni mogoče izpeljati drugače, varneje. Take akcije so dovoljene le v primeru, ko gre za reševanje življenj ali zaščito večjega števila prebivalcev. Pa tudi te prostovoljce je potrebno umakniti z območja, ko njihov osebni elektronski dozimeter doseže vrednost 250 milisievertov oziroma 500 milisievertov, če so zaščiteni z dihalno masko. Smrtni odmerki, če ne upoštevamo povečane možnosti za rakava obolenja, se sicer začnejo pri 2000 milisievertih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.