Ko bo nastala škoda ...

Prvi sodni proces v aferi Patria ugoden za akterje

Erjavec in Gutman pred razglasitvijo sodbe

Erjavec in Gutman pred razglasitvijo sodbe
© Borut Krajnc

Okrajno sodišče v Ljubljani je oprostilo nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana obtožbe o nevestnem delu v službi pri nabavi finskih osemkolesnikov. Sodišče je ugotovilo, da kaznivo dejanje ni izkazano, ker še ni posledice, ki jo kazenski zakonik v tem primeru zahteva kot element kaznivega dejanja.
Sodišče tako ni oporekalo temu, da je Slovenija s podpisom omenjenih kupila manj osemkolesnikov za isto količino denarja in slabše opremljenih, kot je bilo prvotno predvideno, ali celo neopremljenih. Ne, za obsodbo je manjkala posledica, torej škoda za državo, izkazana v evrih in centih. Tožilka Branka Zobec Hrastar, ki vodi primer Patria, je dokazovala, da sta Erjavec in Gutman povzročila za vsaj 16,8 milijona evrov škode, obramba pa, da sta obtožena nedolžna, saj škoda ni nastala in tudi ni izkazana v proračunu. Še dlje je šel sodeči sodnik Marko Češnovar: »Če je Republika Slovenija kupila slabše oklepnike, bi lahko v prihodnosti nastala vojaška škoda ali politična, nikakor pa ne premoženjska.« Morda, v primeru, da Slovenija reprogramira pogodbo s Patrio in doseže kupljenemu materialu primerno ceno. Kaj pa v primeru, da vlada doseže ničnost pogodbe, ali ne bodo stroški posla, ki niso del pogodbe, škoda za državo? In kaj, če vlada toži za ničnost in na sodišču izgubi, kar s seboj prinese na desetine oziroma stotine milijonov stroškov za proračun? Kaj če potem na sodišču uspe še Sistemski tehniki, ki v tej isti zadevi toži državo, ker ni bila izbrana za posel? Ne bo vse to neposredna škoda, ki se bo lepo izkazala v proračunu?
Zobec Hrastarjeva je napovedala pritožbo na višje sodišče. Kaj če se škoda izkaže prej, preden to odloči? Bo višje sodišče ali za njim morda kasneje tudi vrhovno počakalo tak ali drugačen konec posla s Patrio in s tem podatke o škodi? Eno je gotovo, če se je tožilstvu mudilo z vložitvijo obtožbe zoper akterje afere Patria, ker je grozilo zastaranje, višje instance ne bodo kmalu pod takšnim pritiskom.
Ravno v teh dneh pa so preiskavo v zadevi Patria končali Avstrijci. Tam je glavni osumljenec Wolfgang Riedl, ki naj bi Patrijin denar za provizije oziroma podkupnine nakazal Walterju Wolfu, do katerega so denar sledili iz slovenske smeri slovenski tožilci in policisti. Finci, ki še edini niso končali preiskave v zadevi Patria, to obljubljajo v kratkem. To je potrdil njihov glavni preiskovalec Kaj Erik Björkqvist: »Zdaj imamo zbrano vse gradivo, ki ga lahko sestavimo skupaj.« Zadeva se bo sicer zagotovo zavlekla v prihodnjo vročo predvolilno jesen. Tranzicijska levica v Sloveniji očitno dobro vodi finsko in avstrijsko pravosodje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.