Vanja Pirc

 |  Mladina 14

Politika na kirurški mizi

Operacije politikov v Sloveniji so lahko priložnost za novačenje kandidatov

/media/www/slike.old/mladina/mzdravnik_bk.jpg

© Borut Krajnc

Odločitev predsednika republike Danila Türka, da se na operacijo prostate odpravi v Innsbruck in ne v katero od slovenskih bolnišnic, je povzročila kar nekaj razburjenja. Nekateri so menili, da je najvišji izvoljeni predstavnik ljudstva s to odločitvijo poslal signal, da se je bolje prepustiti oskrbi tujih bolnišnic, druge pa je zmotilo, ker je šlo za samoplačniški poseg, kakršen naj bi bil navadnim državljanom teže dosegljiv. V predsednikovem uradu trdijo, da se je za avstrijsko bolnišnico odločil po posvetu z zdravniki, najverjetneje tudi zato, da bi si zagotovil več zasebnosti. Stroške posega je plačal sam.
Türk ni naš prvi visoki politik, ki se je doslej odločil za operativni poseg v tujini. Milan Kučan je bil leta 2008, takrat je bil že bivši predsednik države, na hrbtenici operiran denimo v Luzernu v Švici. Kljub vsemu pa se je večina politikov, ki so imeli zdravstvene težave, doslej zdravila v Sloveniji, s čimer naj bi tudi simbolno izkazali zaupanje domačemu zdravstvu.
A vsi pri tem morda le niso imeli v mislih samo promocije domačega zdravstva ... Ko je bil leta 2005 na kili operiran tedanji predsednik vlade Janez Janša, je za poseg izbral mariborsko bolnišnico. Takrat je dejal, da gre pač za dobro bolnišnico, hkrati pa se je primariju dr. Gregorju Pivcu in njegovi ekipi javno zahvalil za uspešen poseg in dobro oskrbo. »Janšev zdravnik« Pivec je leto pozneje kandidiral za župana Maribora, njegovo kandidaturo pa je podprla prav SDS. Ali so se za kandidaturo dogovarjali že pred operacijo ali šele po njej, niti ni pomembno. Pomembno je, da so medsebojno sodelovanje dobro unovčili, čeprav Pivec nazadnje ni bil izvoljen za župana.
SDS, sicer ostra kritičarka predsednika Türka, njegove tokratne odločitve ni obsodila. Če izhajamo iz Pivčevega primera, morda tudi zato, ker bi avstrijski zdravniki v prihodnje bolj težko nastopili na volitvah v Sloveniji.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.