Katoliško raziskovalno društvo

Ministrstvo za šolstvo in duhovniki z roko v roki za boljši medgeneracijski dialog

Vodja projekta moralni teolog dr. Ivan Štuhec

Vodja projekta moralni teolog dr. Ivan Štuhec
© Borut Krajnc

Pred dobrim mesecem je na ministrstvu za šolstvo in šport potekala predstavitev raziskovalnega projekta »Medgeneracijski dialog za kakovostno bivanje«, katerega glavni cilj je priprava »strokovne podlage za uvajanje medgeneracijskega dialoga v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in ustanovah socialnega varstva«.
Gre za dveletni projekt v okviru »Ciljnega raziskovalnega programa 'Konkurenčnost Slovenije 2006-2013'«. Formalno je bila prijaviteljica projekta Univerza v Ljubljani kot izvajalec ter Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje in Univerza na Primorskem kot podizvajalca. Projekt sta ministrstvo in javna agencija za raziskovalno dejavnost odobrila tik pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, torej še v času ministra Milana Zvera. Ministrstvo pa je zanj izvajalcu in podizvajalcema nakazalo 24 tisoč evrov.
Na predstavitvi rezultatov raziskovalnega projekta je bilo slišati poziv k nujnosti zavestne vzpostavitve boljše komunikacije med generacijami. Pa da je mlad človek sicer socialno občutljiv, a ključno vprašanje je, ali mu ponudimo dovolj možnosti za razvoj njegove socialne dimenzije. V šolski sistem naj bi bilo zato treba uvesti vsebine za usposabljanje mladih za medgeneracijsko komunikacijo in uvesti tudi obvezno socialno služenje mladih ... Tako je na predstavitvi razmišljal vodja projekta dr. Ivan Štuhec, sicer direktor Zavoda Antona Martina Slomška pri Nadškofiji Maribor.
Ja, strokovnjake za medgeneracijski dialog z omenjenih univerz in inštituta, ki so projekt izpeljali, je vodil eden najbolj medijsko izpostavljenih duhovnikov. Vodil in usmerjal pa je delo treh raziskovalcev in dveh zunanjih sodelavcev. Raziskovalci so bili dr. Stanko Gerjolj, dekan Teološke fakultete, dr. Anton Mlinar, nekdanji duhovnik in predavatelj na Teološki fakulteti, zdaj zaposlen na Univerzi na Primorskem, in dr. Jože Ramovš, direktor Inštituta Antona Trstenjaka. Zunanja sodelavca pa sta bila Lidija Hamler, ravnateljica dijaškega doma Antona Martina Slomška, ki deluje v sklopu že omenjenega istoimenskega zavoda mariborske nadškofije, in dr. Roman Globokar, direktor Zavoda sv. Stanislava pri Nadškofiji Ljubljana, v okviru katerega delujeta tudi katoliška gimnazija in osnovna šola.
Zahtevno vprašanje medgeneracijskega dialoga so za državo torej pod vodstvom duhovnika obdelali dva druga duhovnika, bivši duhovnik, teologinja in strokovnjak za takšna vprašanja z Inštituta Antona Trstenjaka. Četudi odmislimo pomisleke o referencah omenjenih teologov na področju medgeneracijskega dialoga, ostaja vprašanje spoštovanja ločenosti cerkve in države, kot jo predvideva ustava. Še toliko bolj, ker gre za izobraževanje, kjer je vsaj formalno ta ločnica najjasneje postavljena.
Na ministrstvu s tem nimajo težav, saj »v nobenem od navedenih primerov ni bila prisotna cerkev«. Seveda ne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.