”To je nacionalna sramota”

Bo država končno le uredila minimalne bivalne razmere za tuje delavce?

Položaj delavcev migrantov v Sloveniji se ne izboljšuje, prej nasprotno. Primeri podjetij Gratim, SCT in Vegrad med drugim to zelo nazorno potrjujejo. Številni delavci so ostali brez plač za opravljeno delo in dogaja se tudi, da jim delodajalci grozijo z nasilno izselitvijo iz samskih domov.
Ob njihovi stiski smo se spomnili obljube Pahorjeve vlade izpred leta in pol, da bo sprejela uredbo o minimalnih bivalnih razmerah za delavce migrante, ki bi jim jih morali zagotavljati delodajalci. Ministrstvo za delo smo zato spomnili na obljubljeno uredbo in dobili zagotovilo, da bo tokrat ta res sprejeta. »Novi zakon o zaposlovanju in delu tujcev, ki ga je državni zbor sprejel 29. marca, med drugim določa, da bodo ministri, pristojni za delo, za prostor in za zdravje, skupaj izdali podzakonski akt, s katerim bodo določili minimalne bivanjske in higienske standarde.« Zakon naj bi začel veljati konec aprila in delodajalcem zapoveduje, da morajo tujcem »zagotoviti minimalne bivanjske in higienske standarde«.
Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov pri tem opozarja: »To je nacionalna sramota, da v letu in pol vlada ni mogla sprejeti ukrepa, ki ni nujen le za dostojanstvo teh delavcev, ampak za dostojanstvo celotne države. Sočasno se premier Pahor hvali, da bo v enem letu spravil skozi celo paleto strukturnih reform. Strukturne reforme so na prvem mestu, vse drugo pa je zaklenjeno v predale oziroma se v zaprašeni obliki vrne nazaj čez kakšno leto. Ta uredba je posledica ekscesov, ki so se dogajali zadnjih 10 let, in osebno sem velik skeptik, da bo zdaj rešila vse težave. Ne bomo jih mogli odpraviti z nekimi podzakonskimi akti.«
Delavcem bodo medtem priskočili na pomoč na Metelkovi, kjer bo drugo aprilsko soboto potekala podporno-humanitarna akcija. »V klubih se bodo zvrstili razprave, govori, umetniški nastopi in projekcije krajših dokumentarnih filmov na temo položaja migrantskih delavcev, čemur bodo sledili glasbeni dogodki,« pravi Urška Cocej iz Infoshopa. »Vstopnina pri vhodu na Metelkovo bo znašala simboličnih 5 evrov, zbrani denar bomo nato namenili organizaciji Nevidni delavci sveta za njene projekte in programe za pomoč ter nadaljnje organiziranje delavcev migrantov.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.