Erik Valenčič  |  foto: Matic Zorman

 |  Mladina 14

Davljenje Gaze

Pričevanja Palestincev iz Gaze o tem, kako dobri dve leti po zadnji vojni vztrajanje Izraela pri blokadi uničuje njihova življenja in družbo

Tipična ulica v begunskem taborišču Džabalija. Zaradi hude prostorske stiske so prebivalci pozidali skorajda vsak kvadratni meter površine taborišča.

Tipična ulica v begunskem taborišču Džabalija. Zaradi hude prostorske stiske so prebivalci pozidali skorajda vsak kvadratni meter površine taborišča.
© MATIC ZORMAN

Ko so prejšnjega izraelskega premiera Ehuda Olmerta novinarji vprašali, kaj meni o humanitarnih posledicah blokade, zaradi katere v Gazi občutno primanjkuje najosnovnejših stvari od zdravil, elektrike in knjig do gradbenega materiala in goriva, je odgovoril: »Kar se mene tiče, lahko ljudje tam hodijo tudi peš.« To je še vedno uradno izraelsko stališče: Palestinci naj se sprehajajo, le kaj je v tem slabega? Nedopustni cinizem naj bi prikril dejansko okrutnost tega neverjetnega zločina proti človeštvu. Pri blokadi gre za namerno politiko »brez blaginje, brez razvoja, brez humanitarne katastrofe« v Gazi, kot jo je leta 2006 začel razvijati takratni in sedanji izraelski obrambni minister Ehud Barak. Gre torej za načrt, da se Gaza komajda ohranja pri življenju. Izraelski nevladni organizaciji Gisha je oktobra lani na podlagi zakona o dostopnosti informacij uspelo pridobiti tajne dokumente ministrstva za obrambo, v katerih so navedeni matematični izračuni, koliko časa bi trajalo, da bi prebivalstvu v Gazi zmanjkalo osnovnih zalog, potrebnih za preživetje, oziroma kot je zapisano, »da bi mu zmanjkalo zraka«. To je zadnji med dokazi, da pri blokadi Gaze ne gre za boj proti Hamasu, čeprav je to še vedno uradno izraelsko stališče, temveč za vojno proti celotnemu tamkajšnjemu prebivalstvu. In ta vojna traja že več kot pet let, neprekinjeno vsak dan.
Tamkajšnje razmere je treba jasno označiti za to, kar so. Gaza je zapor. Še več, gre za novodobno kopijo varšavskega geta za Žide iz leta 1939. Je tudi največje koncentracijsko taborišče v vsej zgodovini tovrstnih zločinov proti človeštvu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.