Jure Trampuš

 |  Mladina 14

Upor jeznih

Smo razumeli sporočilo granitne kocke, ki so jo mladi lani na demonstracijah proti zakonu o malem delu vrgli v parlament?

/media/www/slike.old/mladina/temavelikam14_otvoritev.jpg

© OBLIKOVANJE DAMJAN ILIĆ

Nekaj dni pred referendumom o malem delu je v središču Ljubljane mlad fant nezainteresirano delil letake s kričečim naslovom Glasuj proti. Rdeči letak je mimoidoče prepričeval, da je predlagano malo delo nekaj slabega. Letak je izdalo Popotniško združenje Slovenije. Za vso kampanjo proti referendumu bodo porabili 1000 evrov. Zakaj neko popotniško društvo sodeluje pri politični kampanji? Njihov predsednik Igor Jurišič pravi, da je morda res, da so njihovi člani predvsem mladi, ki naj bi zaradi malega dela težje potovali, vendar je glavni razlog za angažma želja po aktivnem državljanstvu. »Malo delo ni dobro in zato smo se oglasili«. Vsi, ki sodelujejo v predreferendumski akciji popotniškega društva, naj bi bili prostovoljci, ki naj bi delali za mlade. Morda res, a Igor Jurišič je bil nekoč zastopnik podjetja Študentski servis Maribor, danes pa je aktivni član stranke SMS. Skupaj z Dragom Žuro, direktorjem mariborske študentske organizacije, pa sta ustanovila tudi civilno Združenje za dvig kvalitete življenja.
Malemu delu, ki je prvotno namenjeno predvsem mladim, ti mladi najbolj nasprotujejo. Zadnji Politbarometer, ki je bil objavljen le nekaj dni pred referendumom, je izmeril, da malemu delu v veliki meri nasprotujejo najmlajši, dijaki in študentje.
Kar ni veliko presenečenje. Lani maja je bil pred parlamentom protest mladih proti malemu delu. Tistega dne so v parlament priletele granitne kocke. Škoda zaradi protesta je znašala 86.000 evrov.
Zakaj torej mladi nasprotujejo zakonski rešitvi, ki naj bi bila po mnenju vlade do mladih prijazna? Zato, ker je taista vlada preprosto spregledala, kaj malo delo sploh pomeni. »Malo delo je le korak do povečanja kontrole in posledičnega zmanjševanja svobode,« pravi Jani Kovačič, sicer učitelj filozofije na Gimnaziji Bežigrad in kantavtor, ki je v svojih mladih letih veliko pel o uporu in pravičnosti. »Pravica do dela je temeljna socialna pravica, o kateri vsak podvomi po 50 zavrnitvah. Ljudje bodo pristajali na ''samozaposlenost'', ker bodo edino tako zaslužili, ne da bi kradli in goljufali. Odrekli se bodo vsem socialnim in zdravstvenim pravicam, da lahko preživijo. Evropa uničuje največjo civilizacijsko pridobitev - socialno državo. Štetje denarcev je pomembnejše od življenja. Človek se lahko nasloni le na človeka, kar pa je zastarelo.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.