Erik Valenčič

 |  Mladina 15  |  Politika

Ne gre za burke!

Sarkozyjevo slepomišenje in snubljenje skrajne desnice

/media/www/slike.old/mladina/ttuj_dolgiburke_matja_krivic.jpg

© Matjaž Krivic

Od ponedeljka v Franciji velja prepoved nošenja burke in nikaba v javnosti, s čimer je ta država postala prva v Evropi, ki je uveljavila prepoved, čeprav je res, da je omenjeno muslimansko nošo prvi kriminaliziral belgijski parlament, a zakon čaka na potrditev v senatu in tako še vedno ni začel veljati. Francozi so torej prvi dvignili pendrek svobode in to nemudoma tudi dokazali. Isti dan so namreč policisti v enem od pariških nakupovalnih centrov zakriti 27-letni ženski izstavili kazen za 150 evrov, ki jih mora v doglednem roku poravnati ali pa se prijaviti na poseben tečaj o državljanstvu, kjer jo bodo učili o njenih svoboščinah ter enakopravnosti v Franciji.
Preidimo k bistvu: ne gre za burke oziroma nikab. Francoska vlada trdi, da se zakriva okrog 2000 muslimank, čeprav je samemu ministrstvu za notranje zadeve predlani uspelo identificirati le 367 žensk, ki to počnejo. Časopis Le Monde Diplomatique je takrat navedel ugotovitve policije, da je nošenje obraznega prekrivala »marginalen pojav«, priljubljen predvsem pri francoskih spreobrnjenkah v islam, ki tako javno izkazujejo pripadnost (novi) veri. Veliko poudarka je bilo na tem, da jih v nošenje burk silijo možje, kot bi bilo to nekakšno pravilo, kar zagotovo ni, v določenih primerih pa bržkone drži. Toda kaj zdaj? Mož, ki svojo ženo sili v nošenje pokrivala, ji odslej pač ne bo dovolil zapustiti stanovanja; te stvari se dogajajo in ženska bo po zaslugi francoske svobode postala ujetnica svojega doma. Človekoljubne organizacije že lep čas opozarjajo tudi na ta scenarij, namreč da se proti diskriminaciji ne moreš boriti z novo diskriminacijo, a jih nihče ne posluša.
Motivi francoske vlade za prepoved burk so strankarsko politični in ne človekoljubni. Človek bi moral zaužiti precej halucinogenih gob, da bi Sarkozyju verjel, da mu je mar za dostojanstvo muslimanskih žensk. Ne, njegova stranka UMP se je za prepoved zavzela že junija predlani, od namere vmes odstopila, potem pa jo po bolečem porazu na lokalnih volitvah lani ponovno oživila. Skrajna desnica v Franciji je v porastu, Sarkozy to ve in se ji želi prikupiti. Njegova priljubljenost je tako nizka, da ko govori, da burke niso zaželene v Franciji, bi moral vedeti, da nekako isto velja tudi zanj. In ne gre le za burke, Sarkozy rad pridiga francoskim muslimanom, njegovi ministri pa o njih govorijo, da so naraščajoča grožnja, ker jih je že šest milijonov. Hja, ampak pozablja se, da sta bila Maroko in Alžirija francoski koloniji in da Francija zdaj tam podpira surove diktature. Ljudje zato od tam prihajajo v Evropo, iščoč boljše življenje, in jasno je, da bodo večinoma prišli v Francijo, saj niso sami krivi, da je edini tuji jezik, ki ga obvladajo, pač francoski. Pa saj lahko razumemo Francoze: kolonizirati je zabavno samo druge.
Glede na to, da se ideja o prepovedi burk širi po Evropi, je treba spomniti na napad na Afganistan, ko so politični voditelji besedičili o osvoboditvi afganistanskih žensk izpod talibanskih burk. Pa ni uspelo, mar ne? In kaj bi zdaj radi? Ee ... torej nismo osvobodili žensk tam, pa jih bomo zato pač doma. Ja, bravo mi!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.