Neja Marković

 |  Mladina 15

Napad na mlade

Velenjska občina v osnutku odloka prepoveduje (mladim) zabavo na prostem

Pravilna uporaba velenjskega parka? (Festival Kunigunda 2010)

Pravilna uporaba velenjskega parka? (Festival Kunigunda 2010)
© goran petrašević

Mestna občina Velenje je 22. marca sprejela osnutek odloka o splošnem redu, ki med drugim omejuje zabavo na prostem. Osnutek v treh točkah prepoveduje čezmerno uživanje alkoholnih pijač na javnih mestih zunaj gostinskih lokalov in prireditev, zadrževanje v objektih, namenjenih parkiranju, in uporabo akustičnih naprav, ki presegajo hrup motorja v parkiranih vozilih. Predlog odloka naj bi bil obravnavan na prihodnji seji mestnega sveta, kjer naj bi bil tudi dokončno sprejet. Kršitelji bodo kaznovani s predvideno globo od 200 do 800 evrov.
Razlog za nove prepovedi naj bi bile pritožbe občanov nad pijančevanjem in hrupom ter vandalizmom mladih. Mojca Ževart, ki vodi kabinet velenjskega župana in poslanca Bojana Kontiča, odlok zagovarja s siceršnjo politiko, ki naj bi skušala prisluhniti vsem generacijam in jim ugoditi: »Bilo je veliko pritožb občanov zaradi hrupa in vandalizma na prostem. Na pritožbe smo dolgo odgovarjali, da gre za sobivanje različnih generacij, poskušali smo ustreči obema stranema.« Mladim naj bi bila velenjska občina še posebej naklonjena. »Sodelujemo z mladimi. Smo ena prvih občin, ki so sprejele občinsko strategijo razvoja področja mladih v sodelovanju z mladinskimi organizacijami,« dodaja Mojca Ževart. Na vprašanje, katere druge možnosti mladim ponuja velenjska občina, je Ževartova odgovorila, da obstaja mladinski center, ki ima prostore na dveh lokacijah.
Četudi ne gre za enostransko politiko, bodo novi ukrepi mlade pregnali iz parkov, s parkirnih prostorov, z ulic in drugih urbanih prostorov, kjer so se do sedaj zadrževali, saj so bila to najcenejša in doslej najlaže dostopna mesta za zabavo.
O pomanjkanju skrbi za zabavo in prosti čas mladih je velenjski reper Damir Tadić - Nemir dejal: »Rad bi povedal, da je Velenje mesto 'brez izhoda', predvsem za mlade! To dokazuje, da mladi med vikendi in na splošno nimajo kam iti, imamo nekaj gostiln, ki pa se med vikendi zaprejo že okoli enih ali dveh zjutraj, tudi mladinski klub.« Odlok torej ne bo rešil problema opijanja mladih na prostem, če občina prej ne bo zagotovila drugih možnosti za preživljanje prostega časa: »Ne strinjam se z občino in njenimi odloki, saj niso skoraj nič naredili za mlade, naredili so bistveno premalo. Zdi se mi čisto nepotrebno, da MO Velenje pripravlja takšen odlok. V vsakem primeru se žuri na ulici ne bodo nehali, vsaj dokler nam res ne priskrbijo malo več in bolje organiziranih prostorov, kjer bi se mladi lahko zabavali in sprostili oz. tudi kaj ustvarjali in oblikovali svoje talente,« razlaga Nemir.
Osnutek odloka pa se ne zdi sporen le z vidika omejevanja zabave mladih. Pravnik dr. Andraž Teršek pravi, da je predvsem protiustaven. Predvidene omejitve naj bi bile popolnoma nesprejemljive: »Kar se tiče prepovedi pitja alkohola in drugih opojnih substanc zunaj gostinskih lokalov in prireditev, se mi zdi to smešno; že na prvi pogled je očitno, da je tak poseg protiustaven. Kar pa se tiče hrupa, imamo zakon o dopustni višini hrupa v dnevnem času. Noben občinski odlok ali sklep ne sme urejati tega strožje, kot to določa zakon.« Osnutek odloka je torej neustrezen in, kot pravi Teršek, neutemeljen: »Če bi šlo za prepoved na točno določenih mestih ali v določenem času, bi za to potrebovali utemeljene razloge. Torej še takrat, ko se to sme prepovedati, mora prepoved temeljiti na posebno prepričljivih razlogih.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.